eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Jól teljestített az OTP az európai bankok stressztesztjén

A pénzintézet egy komolyabb válság esetén is helytállna.

Az Európai Bankhatóság kétévente vizsgálja, mennyire állnak ellen az esetleges sokkoknak az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség pénzintézetei. Idén is arra voltak kíváncsiak, miként teljesítenének a bankok egy komoly gazdasági-pénzügyi válság esetén – mondta az InfoRádiónak Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

"Olyan stressz-makrogazdasági forgatókönyvet feltételeznek, ami egy súlyos uniós és globális recessziót, tehát nagy GDP-csökkenést feltételez, illetve ennek kapcsán növekvő hitelkamatokat, magasabb hitelfelárakat" – jelentette ki.

Az idei stressz-teszt során 70 európai bankot vizsgáltak, amelyek együttesen az Európai Unió bankszektorának mintegy 75 százalékát fedik le a teljes eszközállomány alapján. A felmérésben a magyar tulajdonú hitelintézetek közül egyedül a közép-kelet-európai régió már 11 országában jelen lévő OTP-csoport vett részt.

Binder István szerint a hitelintézeteket 30 milliárd eurós mérlegfőösszeg felett stresszelték ezeket a hitelintézeteket, Magyarországon ennek a limitnek egyedül az OTP felel meg. Az uniós szempont az, hogy azokat a bankokat nézik meg, melyekkel ha probléma lenne tőkehelyzetüket tekintve, azt Európa-szerte megéreznék. Az OTP az idei stresszteszten is az európai mezőny első felében teljesített.

A legfontosabb tényezőnek számító tőkepozíció alapján pedig még kissé javult is az eredménye a két évvel ezelőttihez képest.

"Az összes bankot tekintve – és ezen belül az OTP-banknál is – nagyon kedvező lett a végeredmény, tehát még egy súlyos stresszhelyzetben is stabilan támogatnák a gazdaságot ezek a hitelintézetek, és kellően tőkésítettek egy ilyen stresszes helyzetre is" – jelentette ki Binder István.

Az alapforgatókönyvnél az OTP esetében egy minimális elsődleges alaptőke, tehát könnyen pénzzé tehető tőkevisszaesést lehet látni. Még a súlyosabb stresszpálya esetén is jóval a minimálisan előírt, tehát elsődleges alaptőke-mutató fölött teljesítene az OTP-csoport, ezért a cégnél nincs szükség felügyeleti beavatkozásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×