eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Géraldine Mahieu (b) és Máté Zsuzsanna a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 24-én. A magyar válogatott 12-9-re kikapott az Európa-bajnok spanyol csapattól.MTI/Koszticsák Szilárd
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Faragó Tamás: a magyar női vízilabda csapat mostantól a becsületért játszik

A magyar női vízilabda-válogatott a fukuokai világbajnokságon már nem szerezhet olimpiai kvótát. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó szerint nagyon nehéz lesz a folytatás.

"Sima vereséget szenvedtünk, ráadásul a játékvezetőkre nem szólhatunk egy szót sem: négy büntetőt kaptunk,és több kiállítást is" – mondta az InfoRádióban Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója.

Mint mondta, valójában az volt a probléma, hogy a spanyolok nagyon jól játszottak, sok olyan játékos volt náluk, akik mérkőzést tudtak nyerni. Nálunk ezek a játékosok a mérkőzésen "nem voltak karakteresek". Gyakorlatilag végig a spanyolok vezettek, és volt olyan szakasz, amikor 4 góllal is elhúztak. A vízilabdában ez még ha nem is reménytelen, de nehezen befogható egy ilyen erősségű riválissal szemben. Hiányzott a kimagasló teljesítmény, ami szükséges volt a győzelemhez. A csapat is fontos, de "a sztárjátékosoknak a döntő helyzetben igenis meg kell nyilvánulni".

Bár még nem ért még véget a torna, nagyon nehéz lesz a folytatás: következnek a görögök, aztán pedig akár majd az amerikaiak, akik szintén nem jutottak a legjobb négy közé. Ezen a tornán már nem megszerezhető az olimpiai kvóta, legfeljebb ötödikek lehetünk. Faragó Tamás azt mondta,

ettől a pillanattól kezdve a magyar női válogatott a becsületére játszik,

ráadásul egyáltalán nem könnyű, mert ellenfeleik legalább olyan erősek, mint az első négy. A lányoknak tudniuk kell, hogy most még nehezebb feladat vár rájuk, mintha bekerültek volna a legjobb négy közé.

A csapat még szerezhet olimpiai kvótát jövő januárban és februárban, hiszen lesz még egy Európa-bajnokság, aztán Dohában egy újabb vb. Bíró Attila szövetségi kapitány csapata most már csak a presztízsért játszik, de az kiderült ezen a világbajnokságon, hogy mely játékosok győztes típusúak. "Minél több ilyen játékosra van szükség, hogy legközelebb ilyen kellemetlenség ne forduljon elő" – mondta a vízilabdázó.

Faragó Tamás szerint a csapatnál még szüksége lehet változásra a következő fél évben, és ha figyelembe vesszük, hogy a magyar női utánpótlás válogatottak az U15-től kezdve 19-20 évesekig minden világversenyt megnyernek, van merítési lehetőség. A fő probléma, hogy egy év alatt elég nehéz beépíteni egy 17 éves kislányt a felnőtt csapatba, és komolyabb eredményt várni tőle. "A magyar női vízilabda nagy reménnyel néz szembe, már csak azért is, mert ezek a fiatal utánpótlás játékosok tényleg nagyon tehetségesek és biztos, hogy sok nyerő típusú játékos van közöttük" – jelentette ki Faragó Tamás.

A férfi vízilabda válogatott

Kedden délelőtt 11 órától küzd az elődöntőbe kerülésért a magyar férfi válogatott. Az az Egyesült Államok lesz az ellenfél, amellyel óriási csatát vívott a világkupa bronzmérkőzésén, és elveszítette azt. "Papíron mi sokkal jobbak vagyunk, ettől függetlenül az Egyesült Államokban szerencsére – mert ott a szponzorok száma lényegesen nagyobb – rájöttek arra, hogy a vízilabdából is lehet nézhető sportágat csinálni" – jegyezte meg a vízilabdázó.

Az amerikai vízilabdázók rádöbbentek arra is, hogy akárcsak a kosárlabdában, nem a védekezés, hanem a hatalmas gólok száma határozza meg a nézők jókedvét. Ennek megfelelően nehéz ellenük játszani, de ez nem okozhat problémát. Egy világbajnokságon bármi előfordulhat, de a magyar férfi válogatottban a sztárjátékosok jól játszanak majd, és "ennek megfelelően biztos, hogy nyerni fogunk".

A spanyolok felemelkedése

A torna eddigi tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy Spanyolország felülmúlja a többi csapatot, és az egyik legerősebb vízilabda nemzetté nőtte ki magát. Bár a spanyol válogatott "mindig jó volt", ma már dinamikusabb, gólra törőbb, látványosabb, magabiztosabb játékot tanítanak náluk. Hozzátette: a magyarok találták ki, hogy "iskolarendszerben" neveljék a játékosokat, és csak a hétvégén adják oda a kluboknak. "Ez úgy látszik, elég eredményes" – jegyezte meg Faragó Tamás, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×