eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szegedi Csaba halőr egy horgász engedélyét ellenőrzi a fővárosi Népszigeten 2017. augusztus 11-én. A halőrök munkájához szükséges új eszközök vásárlására idén 470 millió forint állami támogatásra pályázhattak a halőrszolgálatok.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Akkora a rendőrhiány, hogy van, amikor halőröket tudnak beosztani járőrözésre

Belső információk szerint általában egy rendőrt és egy más státuszban szolgáló alkalmazottat küldenek ki az utcára.

Idén már csak 470 fiatal jelentkezett a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba a rendőrségen, noha pár éve még ez a szám 3000 fölött alakult. A jóval kisebb tudást biztosító, tíz hónapig tartó járőrképzésre éves szinten nagyjából ezren jelentkeztek – írja az rtl.hu.

A 24.hu szerint a képzést ennél is kevesebben végzik el: van, aki meggondolja magát, vagy nem felel meg az alkalmassági feltételeknek, így

évente csak nagyjából 800 rendőr jön ki a középfokú iskolákból.

Ráadásul a fiatalok közül sokan leszerelnek a terhelés vagy az alacsony bérek miatt. Évente tehát főként azzal a 800-nál is kevesebb frissen végzett fiatallal kellene orvosolni a munkaerőhiányt, akik a középfokú iskolákból jönnek ki. Az RTL birtokába került adatok szerint a technikumban és a járőrképzésen 2021-ben 779-en, 2022-ben 732-en végeztek.

Eközben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint

az állomány 92 százalékos telítettségű, vagyis 4500 rendőrt azonnal fel tudnának venni.

Egy neve elhallgatását kérő rendőr a lapnak nyilatkozva elmondta, emiatt "szinte csak elvétve fordul elő, hogy két rendőrt osztanak be egymás mellé járőrözni". Általában egy rendőrt és egy más státuszban szolgáló alkalmazottat küldenek ki az utcára, aki lehet rendőrségi fegyveres biztonsági őr, polgárőr, de akár halőr is.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×