eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Uvision Hero-120 drone sits on display during the Canadian Association of Defence & Security Industries (CANSEC) trade show in Ottawa, Ontario, Canada, on Wednesday, May 29, 2019. The two-day event showcases the latest in military and defence technology for Canadian Association of Defence and Security Industries (CADSI) members and government personnel. Photographer: David Kawai/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: David Kawai/Bloomberg/Getty Images

Öngyilkos drónokat vásárol Magyarország - jelentős szerződés

Bevált eszközökről van szó, a megrendelés értéke százmillió eurós.

Hero kamikaze drónok vásárlásáról írt alá szerződést a német Rheinmetall AG hadiipari vállalat és a Magyar Honvédség. Az első eszközök 2024-ben érkeznek, a szállítás 2025-re fejeződik be - közölte a Rheinmetall, a közlemény címében hangsúlyozva, hogy fontos megrendelésről van szó, értéke százmillió eurós.

A Hero-drónok "öngyilkos" vagy "kamikaze" drónok: olyan úgynevezett keringő lőszerek (robbanófejjel felszerelt drónok), amelyek a célzóna felett köröznek, elemzik a lehetséges célpontokat, bemérik és követik a kiszemeltet, majd belecsapódnak. (Hasonlóak az orosz Lancet vagy a Shahed iráni kamikaze drónokhoz.) Becsapódásukig felderítő információkat is gyűjthetnek.

Ezeket az egyszer használatos eszközöket szárazföldön, tengeren vagy a levegőből indítva is be lehet vetni.

Hero 30, 120 és 400EC drónok (Fotó: Wikipédia/Olivier Cabaret/Picasa)
Hero 30, 120 és 400EC drónok a párizsi légi shown 2019-ben (Fotó: Wikipédia/Olivier Cabaret/Picasa)

A Rheinmetall emlékeztet, hogy a Hero dróncsalád egy széles körben használt, bevált eszköz, amit az izraeli UVision Air Ltd. védelmi technológiai vállalattal kötött együttműködési megállapodás keretében fejlesztettek. Hatékony a gyalogság, a mozgásban lévő könnyű járművek, a harckocsik, az ellenséges tábori erődítmények, a légvédelmi rendszerek és a kritikus infrastruktúra elemei ellen.

A közleményben nem szerepel, hogy a dróncsalád öt tagjából Magyarország melyik(ek)ből rendelt.

(A nyitóképen egy Uvision Hero-120 drón egy kanadai védelmi-biztonsági vásáron.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×