eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Durván drágulhat a vízdíj, itt is jöhet a rezsicsökkentett ár

Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára ismertette a kormány terveit a MaVíz elnökségének meghívására.

Új, egységes vízdíjrendszer kialakításán dolgoznak a Energiaügyi Minisztérium, amiről már ősszel dönthetnek a parlamentben. Felújítanák az elöregedett ivóvízhálózatot, és szinte biztosnak látszik, hogy a jelenleg településenként eltérő vízdíjakat egységesítik – írja a 24.hu.

Szabó Iván ügyvéd az azénpénzem.hu portálnak úgy nyilatkozott, önmagában az, hogy a víziközmű-szolgáltatás kérdése önálló államtitkári szintre emelkedett, egyértelmű üzenet az önkormányzatoknak, hogy az állami szolgáltatás jelenti az egyetlen megoldást. Ezt az üzenetet erősítette fel, hogy a kormány kihagyta a víziközműcégeket a rezsivédelmi alapból, mondván, nekik lehetőségük van az állami szolgáltatáshoz csatlakozni.

A lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat,

az efölötti részt a gáz és áramdíjakhoz hasonlóan piaci alapúvá válna - derült ki az ügyvéd által kapott információkból.

Többen fizethetnek magasabb árat

A MaVíz szerint a 2021-es adatok alapján egy háztartásra átlagosan havi 7,33 köbméter vízfogyasztás jut. Ha ezt nézzük, akkor

az átlagfogyasztás közel harmada is kikerülne a rezsicsökkentett körből.

Jó eséllyel azóta nőhetett a vízfogyasztás, és így az átlag is, vagyis a lakossági átlagfogyasztók közül is nagyobb arányban lehetnek azok, akiknek többet kellhet fizetniük.

Szintén az ügyvédre hivatkozva írták, hogy a nem lakossági fogyasztóknak teljes egészében piaci alapú díjat vezetnének be.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×