eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A kettes medence a Gellért-hegyen található, az összesen 80 millió liter vizet tárolni képes Gruber József víztárolóban a szokásos tavaszi nagytakarítása előtt a víz világnapját megelőző napon, 2022. március 21-én. A Fővárosi Vízművek egyik leglátványosabb és legnépszerűbb létesítményében, a hatalmas térben 106 darab, 10 méter magasságú oszlop van.MTI/Szigetváry Zsolt
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Csörnyei Géza: olyan sok a vízvezeték-javítási elmaradás, hogy priorizálnunk kell

A Fővárosi Vízművek vezérigazgatója szerint nyáron fokozódik a vízellátórendszer terhelése, emiatt több ilyenkor a csőtörés.

"Az a helyzet fordult elő az elmúlt napokban, hogy a város elszórt területein egyre nagyobb számban tapasztalunk vízvezeték-meghibásodást, tehát egyre több az olyan jellegű közterületi munkavégzés, ahol a vízművek munkatársai dolgoznak és okoznak egyúttal forgalmi fennakadást vagy közlekedési nehézséget" – mondta az InfoRádióban Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója.

A Fővárosi Vízművek igyekszik minden hibát megjavítani, de amikor nagyon sok meghibásodás történik, és ha a kapacitásaik máshol vannak lekötve, priorizálniuk kell. Ilyenkor általában a valamilyen szempontból kiemelt, vagy több fogyasztót érintő meghibásodásokat veszik előre, főleg a kórházak és egészségügyi intézmények környékén. Mindenhol máshol pedig az ideiglenes vízellátásról gondoskodnak.

Ez a munka a kánikulai időszakban nem könnyű, ráadásul bárhol is van vízhiány, nyilván nehezen élik meg az ott élők, hogy nélkülözniük kell rövidebb-hosszabb időre a szolgáltatást.

"Fizikai korlátaink vannak, hiszen mind létszámban, mint technikai erőforrásokban egy adott problémahalmazra vagyunk felkészülve, és ezekkel kell kezelnünk a meghibásodásokat.

Természetesen ilyenkor minden szükséges és lehetséges erőforrásunkat ezekre a feladatokra csoportosítjuk" – mondta Csörnyei Géza.

A legöregebb vízvezetékrendszer

A főváros vízelosztó hálózata a legöregebb az országban: itt épültek az első vezetékek, vízművek, már több mint 155 évvel ezelőtt. A vezetékhálózat jelentős része felújításra érett. Mivel a felújítása soha nem olyan ütemben történt, mint ahogy műszakilag kívánatos lett volna, ezért egy viszonylag nagy halasztott beruházás állománnyal birkóznak és igyekeznek azokból mindig a legfontosabbakat, a legnagyobb prioritású munkákat előre venni – mondta.

A vezérigazgató szerint a meghibásodási hullám azért történik nyáron, mert ilyenkor megnövekszik a vízfogyasztás, és fokozódik a vízellátórendszer terhelése. A másik ok a hőség, ami a talajra is hatást gyakorol, mivel a kiszáradó talaj mozgást indukál, és a vezetékhálózat leggyengébb pontja nehezen bírhatja a feszültséget, emiatt csőtörés vagy elmozdulás történhet. Ennek hatására a víz felszínre tör, és csőtörésként jelenik meg a területeken: valahol hirtelen és nagy mennyiségben, máshol apró szivárgásként. Mind a kettő problémát okoz az ott lakóknak, arra közlekedőknek, illetve veszteséget jelent a Fővárosi Vízműveknek is.

Újabb veszteséges év jöhet

A Fővárosi Vízművek a tavalyi évet veszteséggel zárta, mert nem tudták a főváros vízszolgáltatását a meglévő forrásokból megoldani. Idén az energiaárak, az infláció kedvezőtlen hatása és a bérek növelésének kényszere oda vezetett, hogy a változatlan árbevétel mellett jelentősen emelkedtek a költségeik.

Fejlesztettek egy alternatív energiaparkot, sok új technológiát vezettek és építettek be azért, hogy csökkentsék a hibaszámot, hatékonyabbá tegyék a szolgáltatást, gazdaságosabbá tegyék a folyamataikat. Ám ezek együtt sem elegendőek ahhoz, hogy kompenzálják a negatív hatásokat. A Fővárosi Vízművek 10 milliárd forint feletti veszteséget vár, de dolgoznak azon, hogy ez az összeg minél kisebb legyen.

A vízdíj emelésének kérdése Csörnyei Géza szerint összetett, hiszen a víziközmű-szolgáltatás, a víz és a szennyvízszolgáltatás díja rezsicsökkentett, hatósági áron történik, ami 2013-ban lett megállapítva, és azóta egyszer csökkent 10 százalékkal. Így

a mai napon is lényegében a 2009-es díjakon végzik a szolgáltatást.

A rezsicsökkentést fontosnak és fenntartandónak tartják, de úgy vélik, nem jó, ha olyan típusú gazdasági szolgáltatók is rezsicsökkentett áron kapják a vizet, akiknél ez nem feltétlenül lenne indokolt. Ez vonatkozik a szállodákra, az autómosókra, az olajkereskedőkre, a hajózásra és sok olyan vállalkozásra, amelyeknek a vezérigazgató szerint nem okozna különösebb problémát, hogy piaci áron jussanak ivóvízhez. Ez azonban a jelenlegi szabályozási rendszerben nem így van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×