eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Structure of concrete and iron that will be the base of a bridge
Nyitókép: Juan-Enrique/Getty Images

Alkotmánybíróság: alaptörvény-ellenes a Lázár János-féle beruházási törvény

Az Országgyűlés által elfogadott törvényszöveget Novák Katalin köztársasági elnök küldte el normakontrollra.

A Lázár János építési és közlekedési miniszter nevével fémjelzett új építési és beruházási törvényt július negyedikén fogadta el az Országgyűlés. Novák Katalin azonban nem írta alá, hanem előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól, azt kifogásolva, hogy Lázár János miniszter rendeleti úton eltérhet az abban foglaltaktól.

Az Alkotmánybíróság csütörtökön meghozott döntése összhangban van a köztársasági elnök észrevételével, a jogszabály az Alaptörvénybe ütközik, ezért nem is lehet kihirdetni.

Az Alkotmánybíróság megállapította, a jogalkotó a törvényben általános jellegű felhatalmazást adott a törvény szabályaitól való eltérésre. Nem beazonosítható, pontosan mely szabályok alól, milyen feltételek mentén engedne eltérést, így a miniszteri hatáskör teljes terjedelme és korlátai nem kellően tisztázottak, a polgárok számára nem megismerhetők, nem kiszámíthatók.

Az Alkotmánybíróság szerint az ilyen felhatalmazó rendelkezés az Alaptörvénnyel ellentétes jogalkotási lehetőséget teremt, ezért megállapította, hogy a támadott rendelkezések alaptörvény-ellenesek.

Lázár János a Facebookon reagált, azt írva, hogy megfontolják a döntést, és hogy a határozat nem befolyásolja a kormány törekvéseit, amellyel teljesen új állami beruházási rendszert kíván létrehozni.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×