eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
white headphones on top of computer tablet.
Nyitókép: arinahabich/Getty Images

Hét nagyberuházást fagyasztana még be Lázár János tárcája – a nap hírei

Kijevbe utazik a magyar államfő. 400 ukrán gyerek azonnali táboroztatásáról döntött a kormány. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A magyar államfő elfogadta az ukrán kormány meghívását, és részt vesz a Krími Platform elnevezésű nemzetközi fórum augusztus 23-i találkozóján Kijevben – válaszolta a Telex kérdéseire a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága. A kijevi út előtt Novák Katalin ellátogat Kárpátaljára, hogy az ottani magyarsággal ünnepelje augusztus 20-át. A Krími Platform célja, hogy Ukrajna egyeztessen partnereivel a Krím félsziget orosz annektálásáról, az orosz megszállás következményeiről, és arról, hogy miként lehetne ezt megszüntetni.

400 ukrán gyerek azonnali táboroztatásáról döntött a kormány – jelentette be a kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár. Menczer Tamás tájékoztatott arról: sürgős kérést kaptak Kárpátalja kormányzójától, gyermekek 2 hetes táboroztatására. Az első csoport 63 gyermek és 36 édesanya, hétfőn érkezik, őket Miskolcon, a Belügyminisztérium oktatási épületében szállásolják el.

Két médiaszemélyiség elleni merényletet hiúsítottak meg az orosz hatóságok – jelentette be az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. A tervezett támadás egyik célpontja Margarita Szimonyjan, az RT televízió főszerkesztője volt, aki a Kreml egyik befolyásos arca és hangja az orosz médiában. A másik célpont Kszenyija Szobcsak rádiós és televíziós műsorvezető, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori politikai mentora, a néhai Anatolij Szobcsak volt szentpétervári polgármester lánya.

Vallási gyűlöletkeltés címén elrendelték a kijevi metropolita letartóztatását. A bíróság jóváhagyta az Ukrán Biztonsági Szolgálat indítványát, és elrendelte a házi őrizetet. A vikárius 33 millió hrivnya, mintegy 300 millió forint óvadékot tehet le. A metropolitát közölte: nem ért egyet a bíróság döntésével, amely szerinte nyomásgyakorlás hatására született.

303 frissen végzett altisztet avattak fel a Hősök terén tartott ünnepségen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az eskütételen az ország megmaradása első számú feltételének nevezte a béke megőrzését. Szavai szerint az altisztek egy olyan honvédségben kezdik meg a szolgálatukat, amely hosszú ideje nem látott megújuláson megy keresztül, és amelynek köszönhetően évről-évre erősebb lesz.

Hét nagyberuházást, köztük 4 fővárosit fagyasztana még be a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium – ismertet egy nemrég megjelent jogszabálytervezetet a Telex. A fővárosban felfüggesztenék a Galvani híd mellett több külső körvasúti megállóhely, a Dél-Budai-Centrum vasúti közlekedés, továbbá a ferencvárosi vasútvonal elágazásának fejlesztését.

A fiatalok lakhatási válságának megoldását sürgeti az LMP. Az ellenzéki párt állami és önkormányzati bérlakások építését szorgalmazzák, megfizethető bérleti díjakkal. A népjóléti és családügyi szakszóvivőjük arra hívta fel a figyelmet, hogy több ezer fiatal vándorolt ki Magyarországról a bizonytalan helyzet miatt.

A Nemzeti Húsgalamb Programban szeptemberben újra megnyitják a tenyészgalambok vásárlását segítő pályázatot – jelentette be az agrárminiszter a Hajdúböszörményben tartott Galambtenyésztők Szakmai Napján. Nagy István közölte: egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai prémium galambtermékekre, főként a külső piacokon, ezért fel kell lendíteni a húsgalambágazatot.

A szabadság egy és oszthatatlan, ezért egy olyan város, ahol az LMBTQ-közösség, a romák vagy a diákok nem szabadok, ott senki sem szabad – hangoztatta a főpolgármester a 28. Budapest Pride-on, ahol becslések szerint több tízezren vonultak fel.

A Belügyminisztérium a hőség miatt elrendelte a vörös kódot. A szerdán este 6 óráig érvényes intézkedés kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

A hőségben a víziközmű-szolgáltatók felkészültek a megnövekedett vízigényre – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A tárca ugyanakkor a takarékos vízhasználat fontosságára is felhívta a figyelmet. Kiemelték: Magyarországon szinte minden háztartásban egészséges ivóvízhez lehet jutni, 2010-ben 300-nál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára 11-re csökkent. A lakások több mint 80 százalékánál pedig van közműves szennyvízelvezetés.

Olaszországban a legmagasabb fokozatú riasztás lépett életbe az újabb rendkívüli hőhullám miatt. Csaknem egész országot elérte a görög mitológia alvilági révészéről elnevezett Kharón. 15 városban és térségben van érvényben a vörös hőségriasztás: Szardínián, Szicíliában, Bariban, Rómában Firenzében és Bolognában, Perugiában és az adriai Pescarában is.

Erdőtűz miatt legalább 500 embert kellett kimenekíteni a spanyolországi La Palma szigetén - közölte a helyi hatóság. A tűz hajnalban tört ki a sziget északi részén, nagyjából 140 hektár területet égetett fel és legalább 11 ház kiégett. A Kanári-szigetek elnöke úgy nyilatkozott: a kimenekítésre szorulók száma az ezret is elérheti.

Az olaszországi repülőtereken csaknem ezer belföldi és nemzetközi járatot érint a földi kiszolgáló személyzet estig tartó munkabeszüntetése. A sztrájk a július közepére eső egyik legforgalmasabb nyári hétvégére esik. Ezzel párhuzamosan sztrájkot hirdettek a Malta Air légitársaság pilótái, valamint a Vueling pilótái és légi személyzete.

120 járatot töröltek Belgiumban a Ryanair pilótáinak sztrájkja miatt – jelentette a belga hírügynökség. A sztrájk miatt a Ryanair szombaton 62, vasárnap pedig 58 járatának elindítását mondta le a brüsszeli Charleroi repülőtérről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×