eur:
389.46
usd:
363.31
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Koronavírusteszthez vesznek vért egy nőtől a Pécsi Tudományegyetem egyik mintavételi pontján, a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban 2020. május 12-én. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.MTI/Varga György
Nyitókép: MTI/Varga György

Békássy Szabolcs: a háziorvosok nem tudnak a laborvizsgálatok visszafogásáról

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos szerint a laborvizsgálatok visszafogása helyi kezdeményezés lehet egy szakrendelőtől, ám jelezte: a laborvizsgálatok rendszerét felül kell vizsgálni.

Egyes Pest vármegyei háziorvosok arról kaptak levelet, hogy az egy beutalóval kérhető laborparaméterek számát 15 darabban korlátozzák, emellett a sürgős laborvizsgálatokat is indokolni kell – írja a 444. A cikk szerint az utóbbi időben az alapellátásban dolgozó orvosok új teljesítményértékelése miatt megnőtt a kért vizsgálatok száma, ezeket azonban csak meghatározott mennyiségben finanszírozza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, azaz gyakorlatilag nincs fedezet ezekre.

"Megerősíteni ezt a korlátozást nem tudom, értesülni nem értesültünk róla, sőt, felmérést végeztünk a Pest megyei háziorvosok körében, hogy ők kaptak-e ilyen tájékoztatást. Ez idáig nem kaptunk ezzel kapcsolatban visszajelzést, úgyhogy valószínűleg ez egy helyi kezdeményezés lehet egy szakrendelő részéről" – mondta az InfoRádióban Békássy Szabolcs.

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos felhívta a figyelmet: a háziorvosok szakképzettségüknek megfelelő kompetenciával és hatáskörrel rendelkeznek, ennek keretein belül ők elbírálják, hogy egy adott betegség kivizsgálása vagy gondozása kapcsán milyen laborvizsgálatokat szükséges elrendelni. Ezt nem bírálhatja felül egy szakrendelő laboratóriumi dolgozója, hiszen ez kizárólag a háziorvos hatáskörébe tartozik.

Egy háziorvos által kért laborvizsgálatokat egy laborszolgáltatónak minden esetben el kell végeznie,

de más kérdés, hogy bizonyos várólistákat alapvizsgálatok esetében bevezethet-e a járóbeteg-szakellátó. A sajtóban megjelent levélrészletek szerint a finanszírozás miatt kényszerülnek egyes laborszolgáltatók erre a lépésre, és országos tendencia, hogy nem megfelelő a vizsgálatok állami finanszírozása.

"Érdemes azt tudni, hogy országos szinten az összes laborvizsgálat nagyjából 50 százalékát kérik háziorvosi szolgálatok, és a laborvizsgálatok másik 50 százaléka pedig a járó- és fekvőbeteg-ellátásból érkezik" – mondta Békássy Szabolcs. Szerinte hosszú távon felül kell vizsgálni annak a problémának a kérdését, hogy ne legyenek a rendszerben párhuzamosságok, tehát

ha az egyik szolgáltató kér a beteg esetében bizonyos laborvizsgálatot, akkor az ne ismétlődjön meg a kórházi-vagy a járóbeteg-szakellátás keretein belül.

Ezzel kapcsolatban már vannak szakmai javaslatok, kezdeményezések, de a laboradatok strukturált adatkezelése jelenthet majd erre jó megoldást. Mindazonáltal "kétségtelen", hogy a háziorvosoknak az úgynevezett indikátorrendszer kapcsán bizonyos mértékű többlet-laborszolgáltatásokat kell kérni, ugyanakkor ez minden esetben a páciensek minőségibb gondozását szolgálja.

Békássy Szabolcs szerint fontos a laborvizsgálatoknál a volumenkorlát felülvizsgálata, de sokkal fontosabb kérdés, hogy minél kevesebb párhuzamos, duplikált laborvizsgálat legyen a jövőben. Példának felhozta, ha egy háziorvos egy teljes labort kér egy betege esetében, ám a beteg kórházi ellátásra kerül az azt követő hetekben, akkor lehetőség szerint ne ismétlődjenek meg ugyanazon szükségtelen laborvizsgálatok a járó- és fekvőbeteg-ellátáson belül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×