eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
On the picture there is a wallet with some Hungarian forint banknotes. The first banknote is a 20000 HUF banknote. This picture is color saturation enhanced.
Nyitókép: Getty Images/Gabor Meszesan

Durván emelkednek a szabálysértési bírságok

A pénzbírság legmagasabb összege már 200 ezer forint is lehet.

Az eheti szavazási dömping részeként - sok más mellett- módosult a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény is – vette észre a vg.hu.

A módosítások nyomán a pénzbírság

legalacsonyabb összege ötezerről 6500 forintra, legmagasabb összege pedig 150 ezerről 200 ezer forintra emelkedik.

A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 300 ezer forint volt a maximum, ami 400 ezer forintra ugrik.

A fiatalkorúakra vonatkozó szankciók is változtak. Aki tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem, arra legfeljebb 65 ezer forintos pénzbírságot lehet kiszabni (az eddig 50 ezer helyett). A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 130 ezer lesz a bírság felső határa (ez eddig 100 ezer forint volt). Nőtt a helyszíni bírság legmagasabb összege is, 25 ezer forint helyett már 32 500 forint szabható ki rájuk.

A helyszíni bírság összegét ötezer forinttól 50 ezer forintig állapíthatták meg, ami hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 70 ezer forintig terjedhetett. Mostantól viszont hatezerötszáz forinttól 65 ezer forintig mozoghat a büntetés, hat hónapon belüli újabb szabálysértés elkövetése pedig 90 ezer forintig terjedhet. Ha egyidejűleg bírálnak el több szabálysértést, akkor a kiszabható helyszíni bírság nem haladhatja meg a 65 ezer, ismételt elkövetés esetén a 90 ezer forintot.

Közérdekű munka

A módosítások a beszámítási rendelkezésekre is kitértek. Eddig úgy volt, hogy a szabálysértési őrizet, valamint a négy órát meghaladó tartamú előállítás minden megkezdett órája helyébe 200 forint pénzbírságot kell beszámítani. Ez 300 forintra emelkedett. A meg nem fizetett pénzbírság következménye is változott. A pénzbírságot meg nem fizetés esetén a bíróság szabálysértési elzárásra változtatja át, ötezer forintonként egynapi szabálysértési elzárást kellett számítani, ami hatezerötszáz forintra emelkedett.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×