eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédet mond a Hogyan tovább a válás után? A váltott gondoskodás gyakorlata a mindennapokban című konferencián az Egyszülős Központban 2023. március 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Hornung Ágnes: jövőre több mint 3300 milliárd forint jut családtámogatásokra

Pénzbeli ellátásokra 10 százalékkal szánnak többet.

A gyermekes családok védelmét a háborús időkben is kiemelten fontosnak tartja a kormány, ezért a 2024-es költségvetésben a háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is 3307 milliárd forintot biztosít családtámogatásokra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.

Hornung Ágnes azt írta: jövőre 1300 milliárd forintra emelik a pénzbeli ellátásokra - például az anyasági támogatásra, a GYED-re, a CSED-re, a GYET-re, a GYES-re, a GYOD-ra, a családi pótlékra - rendelkezésre álló összeget, ez több mint 10 százalékos növekedés ehhez az évhez képest - ismertette az államtitkár.

A CSED-re fordítandó forrás 12 százalékkal, mintegy 18 milliárd forinttal lesz magasabb, a GYED-re 14 százalékos növekedéssel 49 milliárd forinttal több áll rendelkezésre, az emelt összegű Babaváró támogatásra - amelyet a 30 év alatti nők mellett jövőre továbbra is igényelhetnek, valamint a 30 és 40 év közötti nők is, ha igazolják várandósságukat - 27 százalékkal, 49 milliárd forinttal magasabb összeget szánnak jövőre.

A pénteken elfogadott költségvetés értelmében a fiatalok 2024-ben továbbra is élhetnek a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó-mentességével, az édesanyák gyermek születése vagy örökbefogadása esetén 30 éves korukig adómentesek maradnak, továbbá az első sikeres nyelvvizsgadíj, a KRESZ-tanfolyamdíj és -vizsgadíj megtérítését is biztosítja a kormány jövőre - közölte az államtitkár. Hozzátette, a családi adókedvezményre, a négy vagy több gyermekes édesanyák, a 25 év alatti fiatalok és a 30 éves korukig gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó-mentességére 2023-hoz képest 31 milliárd forinttal magasabb összeg, összesen 606 milliárd forintot fordítanak - tette hozzá.

A bölcsődei ellátás férőhely-bővülésével párhuzamosan folyamatosan emelkedik az ellátórendszer működtetését biztosító támogatások összege; a 2010-es összeghez képest már több mint hét és félszer akkora összeg áll majd rendelkezésre jövőre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×