eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Közönség a magyar Carson Coma együttes koncertjén a 28. Sziget fesztivál hatodik, záró napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2022. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Brutális drágulást mértek a hazai nyári fesztiválokon

Az enni- és innivalók tavaly a Sziget Fesztiválon voltak a legdrágábbak – számolt be az InfoRádióban a legfrissebb kutatásukról az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

"A napijegyek adatait vizsgálva megállapítottuk, hogy a drágulás tavalyhoz képest 13 és 80 százalék közötti" – mondta Erdélyi Dóra, de ezek csak iránymutatónak tekinthetők, mivel ahogy közeledik egy-egy fesztivál időpontja, úgy nő a még megmaradt jegyek ára is.

Az étel- és italárakat is vizsgálták az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány munkatársai, és ezeknél is nagyon jelentős áremelkedést tapasztaltak. A koronavírus-járvány miatt az árakat 2019-hez hasonlították, és az derült ki, hogy például a sör az idén már a duplájába kerül.

Két éve 750 forint volt egy korsó, míg tavaly 1290 forintot kell fizetni érte legalább. De hasonlóan nagy a többi ital és az étel áremelkedése is – közölte Erdélyi Dóra.

A senior elemző az drágulás okai között a jelentős inflációt említette és azt, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan elhagyták a vendéglátást, így a büfék komoly munkaerőhiánnyal küszködnek. Ezen pedig csak úgy tudnak úrrá lenni, ha az alkalmazottaknak többet fizetnek, viszont ez az árakban is megjelenik – hangsúlyozta.

A kutatás kiterjedt a fesztiválok gazdasági hatásainak vizsgálatára is. Idézve egy 2020-as kutatás eredményeit elmondta, nyolc legnagyobb hazai rendezvény 1,6 milliárd forinttal növelte az ország GDP-jét, miközben 400-450 embernek adott munkát. Az adóbevételekhez pedig több mint egymilliárd forinttal járultak hozzá a rendezvények.

Erdélyi Dóra arról is beszámolt, hogy összehasonlították a hazai és a legnagyobb európai fesztiválok bérletárait. A 2022-es gyűjtés eredménye az lett, hogy a Sziget Fesztiválra a legdrágább volt tavaly bérletet vásárolni (Glastonbury Fesztivál hasonló árban volt 2020-ban), de az eredmény némileg csalóka, mivel az összehasonlításban szereplő többi rendezvény csak 3-4 napos, a Sziget viszont hat napig tart. Ráadásul az óbudai rendezvényen a koncertek mellett sok más kulturális és művészeti programot is élvezhetnek a résztvevők. Így a Sziget Fesztivál bérletei ár-érték arányban sokkal kedvezőbbek, mint más hasonló rendezvényeké.

A napijegyek ára viszont már kifejezetten versenyképes a Szigeten, a sör pedig tavaly ezen a fesztiválon volt a legolcsóbb a többi nagy európai zenei rendezvénnyel összehasonlítva – hangsúlyozta a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×