eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
European flags in front of the European Commission headquarters in Brussels, Belgium. ( Motion Blurred on flags)
Nyitókép: iantfoto/Getty Images

Magyarország és Lengyelország ellenállása miatt nem született megállapodás a migráció ügyében a brüsszeli uniós csúcson - a nap hírei

Elkerülhetetlennek tartja az évközi minimálbér-emelést a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Számos pénzügyi változás lép életbe július 1-től

Magyarország és Lengyelország ellenállása miatt nem született megállapodás a migráció ügyében a brüsszeli uniós csúcson, így csak elnöki nyilatkozatot adtak ki a témában. Az Európai Tanács elnöke által jegyzett dokumentum szerint a tagállamok elkötelezettek a migráció és a menekültkérők ügyeinek rendezése iránt, folytatják a tárgyalásokat, de még nincs egységes álláspont. Charles Michel hangsúlyozta, hogy 25 tagállam támogatta a javaslatot, de Magyarország és Lengyelország határozottan ellenezi a kötelező áthelyezéseket, és bírálta az egyhangúság helyett a többségi támogatáson alapuló döntéshozatali eljárást.

A miniszterelnök jó esélyt lát arra, hogy júliustól, vagy augusztustól a bérek növekedése már meghaladja majd az árak emelkedését. Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott brüsszeli interjúban azt mondta: az infláció ellen hozott kormányzati intézkedések már kezdik éreztetni hatásukat.

Elkerülhetetlennek tartja az évközi minimálbér-emelést a Magyar Szakszervezeti Szövetség az infláció mérték reálbérekre gyakorolt negatív hatása miatt. Felidézték, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legutóbbi egyeztetésén a szakszervezetek bérmegállapodásban vállalták a reálbérek megőrzését, és ha szükséges, akkor az évközi emelést.

Számos pénzügyi változás lép életbe holnaptól (júl1). Szigorodnak a hiteligénylés feltételei, emelkedik a diákhitel kamata, csaknem megduplázódik a kamatjövedelmek adója, ugyanakkor harmadára, ezer forintra csökken az alapszámla díja, és lehetővé válik az ingyenes bolti készpénzfelvétel.

Olcsóbban juthat villamos energiához a feldolgozóiparban működő, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással foglalkozó mintegy ötezer cég, miután holnaptól (júl1) életbe lép az áramár-plafon. Az érintettek megawattóránként legfeljebb nettó 200 euróért kapják az áramot.

Ukrán források szerint az oroszok elkezdték elhagyni a zaporizzsjai atomerőművet. A kijevi védelmi minisztérium a közösségi médiában azt írta, hogy az orosz Roszatom három munkatársa már távozott, és július 5-ig el kell hagyniuk a területet azoknak az ukrán alkalmazottaknak is, akik az orosz vállalattal állnak szerződésben, de fokozatosan csökken az erőműnél az orosz katonai járőrök száma is. Korábban az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy hírszerzési információk szerint az oroszok aláaknázták az atomerőművet, amit Szergej Lavrov orosz külügyminiszter határozottan cáfolt.

Franciaországban országossá terebélyesedtek a zavargások, amelyek azután kezdődtek, hogy Párizsban egy rendőr kedden lelőtt egy 17 éves fiút egy közúti ellenőrzés során. A tüntetők autókat gyújtottak fel, rendőröket és középületeket támadtak meg, de fosztogatások is kezdődtek. A zavargásokkal összefüggésben Franciaország-szerte csaknem 700 embert tartóztattak le.

Nem fogja tovább késleltetni Svédország NATO-csatlakozását a magyar parlament – jelentette ki a svéd miniszterelnök a Reuters tudósítása szerint Brüsszelben. Ulf Kristersson azt mondta: a ratifikáció jóváhagyásáról Orbán Viktor miniszterelnök személyesen biztosította.

Elindult a társadalmi és szakmai egyeztetés az óvodapedagógusok új képzéséről – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A javaslat szerint technikumokban és szakképző iskolákban indítanának 5 és 2 éves óvodai nevelő képzéseket. A javaslattal az óvodapedagógusok két éves képzéssel tanítói diplomát szerezhetnének. Az egy adott tanári területhez kapcsolódó szakmai diplomával rendelkezők két vagy három félév alatt szerezhetnek tanári képesítést. A pedagógus szakszervezetek szerint ez nem oldja meg a szakemberhiányt.

Átadták a Semmelweis Egyetem felújított műtőblokkját és új sportkardiológiai központját a városmajori klinikán - közölte az intézmény. Az egyetem új, érsebészeti hibrid műtőjének köszönhetően kétszer annyi katéteres és érsebészeti, valamint radiológiai beavatkozást tudnak elvégezni a jövőben. Ezenkívül megújult egy szív-, illetve két ér- és mikrosebészeti műtő is.

Négy ütemben 10 hidat újítottak fel a hídrekonstrukciós programban – mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője. A beruházások 2017 és 2022 között valósultak meg több mint 6milliárd 700 millió forintból. A hídfelújítási programot a MÁV kezdeményezte, a vasúttársaság végezte a hidak állapotfelmérését.

Megkezdik az illegális szerencsejátékokkal összefüggő bankszámlák pénzforgalmi blokkolását, júliustól pedig korlátozzák az engedély nélküli szerencsejáték-oldalakkal kapcsolatos be- és kifizetéseket – közölte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága. A közlés szerint júliustól a magyar bankok a törvénysértő szerencsejáték oldalakra irányuló bankkártyás fizetéseket is visszautasítják.

Megszűnnek holnaptól (júl1) a az Intercitypótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek, a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek a vasúti távolsági közlekedésben. Ugyancsak szombattól az IC- vagy más helyjegyköteles vonatokon már az országbérletekkel is lehet utazni. Jelentősen átalakulnak az okosjegyek is. A legfontosabb változás, hogy az okosjegy csak elővételben lesz megváltható, az utazás napján már nem.

Holnaptól (júl1) fizetősek lesznek a kelenföldi P+R parkolók a Fővárosi Közgyűlés korábbi döntése értelmében. A parkolók őrzött, fizetős várakozóhelyként működnek. Hétvégén és éjszaka is díjköteles a parkolás, az éjszakai várakozás drágább lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×