eur:
389.64
usd:
364.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Könnygázt vetnek be a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tüntetőkre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

A tüntetők felgyújtották Marseille legnagyobb könyvtárát - videó

Napok óta tartanak a súlyos zavargások, amelyek már szinte egész Franciaországra kiterjedtek. Emmanuel Macron a szülők felelősségét hangsúlyozta, valamint arról beszélt, hogy a fiatalok másolják az erőszakos videójátékokat.

A Twitteren megjelent egyik videón a lángokban álló könyvtár látható. Marseille legnagyobb nyilvános könyvtára súlyos károkat szenvedett.

Közben a BBC arról számolt be, hogy Párizsban a tüntetők megrohantak egy Nike sportruházati boltot. Ütötték, rúgták a kirakatokat és az ajtót, hogy betörhessenek az üzletbe. Már a harmadik éjszaka folynak az erőszakos tiltakozások szerte Franciaországban.

A zavargások előzménye az volt, hogy Párizs egyik elővárosában, Nanterre-ben, egy közúti ellenőrzés során egy randőr agyonlőtt egy szabálytalankodó fiatal férfit. A motoros rendőr azt állítja, hogy az áldozat autójával el akarta gázolni őt és társát. Azért állították meg, mert nagy sebességgel száguldott a buszsávban és áthajtott a piroson is. Az esetről készült videón azonban nem látni, hogy a fiatal veszélyeztette volna a rendőröket.

Ezért az ügyészség szerint nem volt indokolt a fegyverhasználat, és szándékos emberölés gyanújával vád alá helyezte a motoros rendőrt.

A zavargásokkal kapcsolatban a francia államfő a szülők felelősségére figyelmeztetett. Emmanuel Macron azt követően nyilatkozott, hogy a belügyminisztériumban összehívott egy tárcaközi válságtanácskozást. Azt mondta, "a szülők felelőssége otthon tartani a gyerekeiket, mindannyiunk nyugalma érdekében fontos a szülői felelősség teljes körű gyakorlása. A polgármestereket és a családapákat felelősségre szólítom fel. A köztársaságnak nem dolga helyettesítenie őket."

A francia államfő szerint az internetes közösségi oldalak "meghatározó szerepet játszanak az elmúlt napok történéseiben". Emmanuel Macron szerint az éjszakai erőszakos gyülekezéseket a Snapchat, a TikTok és más közösségi oldalakon szervezik, s a fiatalok között versengés folyik az erőszak másolásában. "Időnként az az érzésünk, hogy egyesek az utcán folytatják a videójátékokat, amelyektől megrészegültek" - tette hozzá.

Jelezte, hogy a hatóságok kötelezik a szolgáltatókat a zavargásokról készült felvételek törlésére és a felhasználók azonosítására.

Egy másik, a közösségi médiában megjelent videón a tüntetők a biztonsági kamerát akarnak megsemmisíteni. Ám amikor a kamerát tartó oszlop ledől, az majdnem megöli az egyik tiltakozó fiatalt.

Rendőrségi források szerint a péntekre virradóra előállított 875 rendbontó háromnegyede kiskorú, a zavargók átlagéletkora 17 év.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×