eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Lemond az igazságügyi miniszter

Varga Judit július végén távozik a posztjáról, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson ő vezethesse a Fidesz listáját. A politikus a konzervatív erők megerősödését reméli, s további munkájával ezt a célt kívánja szolgálni.

A Magyar Nemzet értesülését, miszerint ő vezetheti a Fidesz listáját a 2024-es EP-választáson, az igazságügyi miniszter nem kívánta megerősíteni, mert erről még a Fidesz elnökségének is döntenie kell. Az azonban biztos, hogy a választás után az Európai Parlamentben szeretné a magyar emberek érdekeit képviselni, s addig is aktívan bekapcsolódik a kampányba.

Hogy ezt teljes erőbedobással megtehesse és aktívan kampányolhasson, lemond a miniszteri posztjáról. Varga Judit a konzervatív erők megerősödését reméli, s további munkájával ezt a célt fogja szolgálni.

Varga Judit a lapnak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte a 2024-es EP-választásnak most nagyon nagy a tétje, és ebben szeretne aktív szerepet vállalni. Mint mondta, Magyarország uniós intézményekbe vetett bizalma súlyosan sérült az utóbbi időben.

A saját hivatali idejét értékelve pedig azt hangoztatta, hogy

az elmúlt időszakban sikerült két nagy megállapodást is tető alá hozniuk Brüsszelben:

„decemberben a kondicionalitási eljárásban léptünk egy nagyot előre, májusban pedig az igazságügyi csomagot tudtuk lezárni, már csak a végrehajtás maradt hátra”.

A klasszikus igazságügyi területeken az áldozatsegítés országos hálózatának kiépítését említette és arról beszélt, hogy civil szférával és a jogalkalmazókkal együttműködve, sokat tettek a gyermekek, illetve a családok jogainak erősítése érdekében. Sikerként értékelte azt is, hogy megemelték a bírók és ügyészek illetményét.

Varga Judit korábban azt mondta, hogy jobboldali fordulatot vár az EP-választáson. A Hír TV-nek arról beszélt, hogy hogy az Európai Uniónak a tagállamok kölcsönös tiszteletén alapuló együttműködésnek kell lennie. „Az Európai Parlamentet a helyén kell kezelni, mert sajnos sok képviselője nemzetközi NGO-hálózatok »túszává« vált, és nem a saját hangján szólal meg” – jegyezte meg. A politikus szerint fontos lenne közel kerülni európai szinten a választók valódi igényeihez és akaratához.

„Higgyük el magunkról, mi, nemzeti konzervatívok, akik egy erős nemzetállamok erős Európájában hiszünk, hogy képesek vagyunk többséget szerezni összességében a jövő júniusi választásokon”

– emelte ki.

Az 1980-ban született, jogi végzettségű, angolul, németül, franciául és spanyolul is beszélő Varga Judit 2009-től kilenc évig politikai tanácsadó volt az Európai Parlamentben Áder János EP-képviselő, későbbi köztársasági elnök csapatában. 2018-ban uniós kapcsolatokért felelős államtitkárnak, 2019. július 11-én pedig igazságügyi miniszternek nevezték ki. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ekkor a következőket mondta róla: „Varga Judit államtitkár asszony az elmúlt bő egyéves tevékenységével és teljesítményével azt igazolta, hogy kiválóan képviseli a magyar érdeket.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×