eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Woman hands pushing a shopping trolley in a supermarket.
Nyitókép: chameleonseye/Getty Images

Pánikvásárlás fenyeget az árstopok kivezetése előtt

Augusztus elseje után jelentősen emelkedhet az eddid hatósági áras termékek ára, ezért hamarosan kezdődik a bespájzolás.

Ideje felkészülniük az áruházláncoknak egy újabb rohamra: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy augusztus 1-jéig hosszabbítják meg az élelmiszerárstopot, azaz hirtelen jelentősen nő majd ezeknek a termékeknek az ára. Emiatt nagy a veszélye annak, hogy hamarosan kitör a felvásárlási láz – írja a Blikk.

Ezt csak némiképp ellensúlyozhatja, hogy augusztus elseje után az eddig árstopos termékeket is be kell vonni a kötelezően akciózott áruk körébe, azaz a kiskereskedőknek 15 százalékkal a beszerzési ár alatt kell kínálniuk az árucikkeket.

Hasonló pánikvásárlásra volt már példa itthon, például a koronavírus-járvány kezdeti hónapjaiban, vagy a benzinárstop utolsó időszakában, ami ellátási gondokhoz is vezetett.

A lap megkérdezett két nagy hazai üzletláncot, hogy számítanak-e a következő napokban rohamra. A Lidl azt közölte, hogy az árstop eltörlése miatt elképzelhető, hogy emelkedni fog az érintett termékek iránti kereslet, de folyamatosan azon dolgoznak, hogy kiszolgálják a vásárlók igényeit

A Spar az árstop eltörlésének bejelentése után a hatósági áras tejekre eddig elrendelt 2 literes vásárlási korlátozást 12 literre emelte, ez is azt jelzi, hogy nem számít a cég sem ellátási problémákra, sem készlethiányra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×