eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Jogsértéshez is vezethet az urnák és a hamvak otthoni tárolása a temetkezési egyesületek szerint

A hamvakat tartalmazó urnák helye a temetőben van - közölték temetkezési egyesületek szerdán az MTI-vel, rámutatva arra: megakasztja a gyászfeldolgozást, továbbá kegyeletsértéshez, illetve mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet, ha valaki a temető helyett otthon tárolja a hozzátartozója hamvait tartalmazó urnát.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, valamint a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete azzal kapcsolatban adott ki közös nyilatkozatot, hogy egy németországi csomagmegőrzőben találták meg egy magyar férfi hamvait.

Azt írták, a szakma egyre gyakrabban találkozik olyan esetekkel, amikor közparkokban, hulladéktárolókban találnak urnákat, illetve a hamvak természetes vízbe történő engedése után természetvédelmi területen illegális síremléket állítanak fel.

Az urna hazavitele mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet: ebben az esetben ugyanis nincs szertartás és sírhely sem, ahol a rokonok, barátok, ismerősök, munkatársak leróhatnák kegyeletüket vagy tisztelettel adózhatnának az elhunyt emléke előtt.

A magyar szabályozás ezért az urna kiadását nyilatkozathoz köti. Ebben a hozzátartozó kötelezi magát arra, hogy

  • az urnát kegyeleti igényeknek megfelelő körülmények között tárolja,
  • és az elhunyt hozzátartozói, valamint a végrendeletben juttatásban részesítettek részére biztosítja a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét.

Az tehát, aki egy elhagyott urnáról korábban nyilatkozatot tett, kegyeletsértést követ el, és ezért jogi úton támadható - olvasható a közleményben, amely szerint Magyarországon történt hamvasztás esetén az urnák az azokon lévő nyilvántartási szám alapján beazonosíthatóak.

Mindemellett pszichológusi vélemények szerint az urnák hazavitele akadályozza a gyászfeldolgozást, ennek pedig idővel komoly mentális és pszichés következményei lehetnek - fűzték hozzá.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×