eur:
393.54
usd:
369.36
bux:
65648.02
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Rengeteg a riasztás a nagy esőzések miatt, és még nincs vége

A legtöbb beavatkozásra Budapesten, illetve Pest, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Tolna vármegyékben volt szükség – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A nagy mennyiségű csapadék miatt kiöntött a medréből a Nógrádsipeken átfolyó Rimóc-Sipeki-patak; a medrét elhagyó „folyócska” 39 ingatlant és 5 embert veszélyeztetett. A tűzoltók itt 2000 homokzsákot helyeztek ki az éjszaka során, munkájukat félszáz helyi lakos is segítette – jegyezte Mukics Dániel tűzoltó alezredes. Két embernek kellett elhagynia az otthonát őket ideiglenesen rokonok fogadták, személyi sérülés azonban nem történt.

A heves esőzés miatt kedd este kilépett a medréből a Rédei-Nagy-patak Gyöngyöspatán, és elárasztotta a Hegyalja utcát, körbevéve 15 házat. A víz az épületekben nem tört be, csak az egyik ingatlan pincéjébe. A tűzoltók itt egy gyermeket kimentettek az egyik házból, majd átadták a szüleinek. Ezt követően a tűzoltók kiszivattyúzták a vizet az érintett ingatlan pincéből. A patak végül még éjfél előtt visszahúzódott a medrébe.

Budapesten a szél és heves esőzés miatt összesen 23 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Leszakadt ágakat, úttestre dőlt fákat távolítottak el. A XII. kerületben fa dőlt egy parkoló személyautóra. Szintén kidőlt fa miatt riasztották a tűzoltókat Dunakeszire, Pilisborosjenőre, illetve Ürömön a hirtelen felgyülemlett csapadékvíz okozott fennakadásokat – sorolta az OKF munkatársa.

Mukics Dániel emlékeztetett: tavasztól őszig, gyakorlatilag bármikor előfordulhatnak felhőszakadással járó viharok, amikor megeshet, hogy annyi eső esik hirtelen, hogy a talaj nem tudja felszívni, illetve a csatornahálózat nem tudja elvezetni a rengeteg vizet. Emiatt az alacsonyabban fekvő utcákon, tereken megáll a víz, ahol pedig szintkülönbségek vannak, ott villámárvizek alakulhatnak ki.

A tűzoltó aleszeredes kiemelte:

fontos, ha villámárvízzel találjuk szembe magunkat, akkor autóval semmiképp se hajtsunk bele a térdig érő vízben, mert ha a kocsi légszűrje vizet kap, akkor a jármű tökre fog menni. De gyalog vagy kerékpárral se vágjunk át az úton hömpölygő vízen,

mert már néhány centi magas, bokáig érő vízfolyás is ledöntheti a lábáról az embert – tette hozzá a szóvivő, akinek a tanácsa szerint, ha ilyen helyzettel találjuk szembe magunkat, akkor inkább változtassuk az útvonalunkon.

Ha beázik a pince, vagy az épület alagsora, akkor sarkalatos, hogy azt nem szabad azonnal kiszivattyúz. Ugyanis, ha a víznek van utánpótlása, még szivárog be az épületbe, akkor az csak alámossa az egész házat – hívta fel a figyelmet. „Ez sokkal több kárt okoz, mint hogyha csak áll a víz a pincében.” Mint mondta, a legtöbb esetben a pincében összegyűlt víz magától elszivárog; ha ez néhány órán belül mégsem történik meg, akkor érdemes hívni a tűzoltókat. (A szivattyúzás után pedig ajánlott fertőtleníteni.)

A szakember kitért arra is, hogy amennyiben a meteorológiai szolgálat zivatar vagy felhőszakadás miatt ad ki riasztást, akkor érdemes áramtalanítani a pincét és magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet. Ha pedig annyira sok csapadék esett, hogy el kell hagynunk az otthonunkat, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot!

Mukics Dániel végül azt tanácsolta, hogy a házak előtti vízelvezető árkokat tartsuk karban, hiszen minél jobb állapotban vannak, annál több vizet képesek elvezetni, csökkentve a villámárvizek kialakulásának esélyét. „Ha a ház előtti vízelvezető árok rendben van tartva, akkor nem áll meg benne a víz, így még a szúnyogok sem fognak kifejlődni benne” – zárta gondolatait a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×