eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A kékestetői tévétorony megújult kilátója az átadás napján, 2018. november 16-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Brutális mennyiségű eső esett az ország legmagasabb pontján

Megdőlt a napi csapadékrekord kedden: Kékestetőn 122 milliméter eső esett egy nap alatt - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedden - Szolnok környékét leszámítva - szinte országszerte előfordultak záporok, zivatarok, illetve eső is. Júniusban 60-80 milliméter eső esik átlagosan, de most a sorozatban érkező csapadékgócokból több mérőállomáson is a havi csapadékmennyiséget elérő, vagy azt meghaladó mennyiséget mértek, esetenként 1-2 óra alatt.

A villámárvizekről az Infostarton mi is beszámoltunk.

Hozzátették: a meteorológiai szolgálat mérőállomásai 100 milliméternél is több esőt regisztráltak Baján (101,7 milliméter) és Kékestetőn (111,3 milliméter), azonban az egyik észlelőjük Kékestetőn 122 millimétert mért, ezzel pedig megdőlt a napi csapadékrekord. A régi rekordot - 120 millimétert - 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán mérték.

Felhívták a figyelmet arra, a kékestetői automata mérése és az észlelő hagyományos, kézi mérése között bő 10 milliméter különbség van, "de ez teljesen rendben van". Nagyon intenzív csapadék esetén az automata "kissé alámérhet a ténylegesen lehulló csapadéknak" - magyarázták a Facebook-bejegyzésben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×