eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kids in front of the school building
Nyitókép: martin-dm/Getty Images

Totyik Tamás: a magyar tanároknak megéri átjárni Romániába tanítani

Általános munkabeszüntetésbe kezdtek hétfőn a pedagógusok Romániában. Erre Magyarországon most nincs törvényes lehetőség, ráadásul idehaza a munkaterhelés is magasabb. Ezt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének megválasztott elnöke mondta az InfoRádiónak.

Általános sztrájkba kezdtek hétfőn a tanárok Romániában. A Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa, Pászkán Zsolt tájékoztatása szerint körülbelül 150 ezer pedagógus, valamint további 70 ezer nem pedagógus besorolású személy kezdett munkabeszüntetésbe azt követelve, hogy az ágazati bértábla a 4000 lejes (300 ezer forint) országos nettó átlagbér szintjén kezdődjön.

A Pedagógusok Szakszervezetének újonnan megválasztott elnöke szerint Magyarországon nincs törvényi lehetőség teljes munkabeszüntetésre. Mint fogalmazott, román kollégáikhoz képest a magyar tanároknak sztrájk esetén nagyon korlátozottak a lehetőségei, hiszen az óráik 50 százalékát el kell látniuk, míg Romániában „simán becsukhatnak minden oktatási intézményt”. Ráadásul a még elégséges szolgáltatás sincs meghatározva – tette hozzá.

Totyik Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a román tanárok kezdő fizetése az alapfokú oktatásban nagyjából 17-18 ezer euró, míg hazánkban nagyjából 13,5 ezer euró éves szinten. Azzal együtt, hogy a román pedagógusoknak heti 18 tanítási órájuk van, a magyaroknak viszont 22-26, vagyis a munkaterhelés is alacsonyabb, mint Magyarországon.

„Ez egy nagyon komoly érvágás számunkra”

– fogalmazott a PSZ-elnök, megjegyezve: tudnak olyan kollégákról, akik Gyula környékéről átjárnak Aradra, Nagyszalontára, mert sokkal jobban megéri számukra egy ottani magyar iskolában tanítani, mint a hazai oktatási intézményekben.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ráadásul már ez év elején lehetett volna emelni a pedagógus béreket, hiszen tavaly decemberben olyan állapotban volt az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti megállapodás, ami alapján a költségvetési törvény módosításával már január 1-jétől lehívhatóak lettek volna az oktatást érintő uniós források. A pedagógusok béremelése ügyében az InfoRádió kereste a Belügyminisztériumot is, de válasz egyelőre még nem érkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×