eur:
385.39
usd:
354.96
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Kids in front of the school building
Nyitókép: martin-dm/Getty Images

Totyik Tamás: a magyar tanároknak megéri átjárni Romániába tanítani

Általános munkabeszüntetésbe kezdtek hétfőn a pedagógusok Romániában. Erre Magyarországon most nincs törvényes lehetőség, ráadásul idehaza a munkaterhelés is magasabb. Ezt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének megválasztott elnöke mondta az InfoRádiónak.

Általános sztrájkba kezdtek hétfőn a tanárok Romániában. A Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa, Pászkán Zsolt tájékoztatása szerint körülbelül 150 ezer pedagógus, valamint további 70 ezer nem pedagógus besorolású személy kezdett munkabeszüntetésbe azt követelve, hogy az ágazati bértábla a 4000 lejes (300 ezer forint) országos nettó átlagbér szintjén kezdődjön.

A Pedagógusok Szakszervezetének újonnan megválasztott elnöke szerint Magyarországon nincs törvényi lehetőség teljes munkabeszüntetésre. Mint fogalmazott, román kollégáikhoz képest a magyar tanároknak sztrájk esetén nagyon korlátozottak a lehetőségei, hiszen az óráik 50 százalékát el kell látniuk, míg Romániában „simán becsukhatnak minden oktatási intézményt”. Ráadásul a még elégséges szolgáltatás sincs meghatározva – tette hozzá.

Totyik Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a román tanárok kezdő fizetése az alapfokú oktatásban nagyjából 17-18 ezer euró, míg hazánkban nagyjából 13,5 ezer euró éves szinten. Azzal együtt, hogy a román pedagógusoknak heti 18 tanítási órájuk van, a magyaroknak viszont 22-26, vagyis a munkaterhelés is alacsonyabb, mint Magyarországon.

„Ez egy nagyon komoly érvágás számunkra”

– fogalmazott a PSZ-elnök, megjegyezve: tudnak olyan kollégákról, akik Gyula környékéről átjárnak Aradra, Nagyszalontára, mert sokkal jobban megéri számukra egy ottani magyar iskolában tanítani, mint a hazai oktatási intézményekben.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ráadásul már ez év elején lehetett volna emelni a pedagógus béreket, hiszen tavaly decemberben olyan állapotban volt az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti megállapodás, ami alapján a költségvetési törvény módosításával már január 1-jétől lehívhatóak lettek volna az oktatást érintő uniós források. A pedagógusok béremelése ügyében az InfoRádió kereste a Belügyminisztériumot is, de válasz egyelőre még nem érkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×