eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nicolae Ciuca román miniszterelnök az általa vezetett kormány utolsó ülése előtt nyilatkozik 2023. június 12-én. A kormány az előző nap megállapodott a három legnagyobb tanügyi szakszervezettel a közoktatási dolgozók május 21-én kezdett sztrájkja lezárásának feltételeiről.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

97 500 forintnyival emelik a pedagógusbéreket Romániában

A romániai közoktatást május 22. óta megbénító általános sztrájk felfüggesztéséről adott ki közleményt hétfőn a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség.

Az érdekképviseletek a sztrájk folytatását helyezték kilátásba, amennyiben az új közalkalmazotti bértörvény nem ülteti át a gyakorlatba azt az elvet, hogy a pedagógusok bére meghaladja az átlagot, vagyis a kezdő tanár fizetése az országos átlagbér szintjére kerüljön, a lépcsőzetesen bevezetendő béremelés 50 százalékát pedig már 2024. január 1-jétől megkapják a tanügyi alkalmazottak.

A bukaresti média hétfő reggel még arról számolt be, hogy a pedagógusok megosztottak a kormány utolsó ajánlatának elfogadását illetően, az érdekképviseletek megyei szervezetei eltérő módon szavaztak a munka felvételéről. A közoktatási sztrájkot három hete meghirdető harmadik érdekképviselet, az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség vezetőjének aláírása nem szerepel a hétfői közleményen.

Nicolae Ciuca miniszterelnök megerősítette, hogy a kormány megegyezett a szakszervezetekkel, hétfőn elfogadja a kialkudott béremelésekről szóló rendeleteket, a tanárok pedig keddtől visszatérhetnek az osztálytermekbe.

A hétfői kormányülésre ennek érdekében két sürgősségi rendeletet készítettek elő: egyet

a pedagógusok számára júniustól bevezetendő havi 1300 lejes (97 500 forint) bruttó béremelésről,

amelyet román költségvetési forrásokból fedeznek (a kisegítő személyzetnél a béremelés a korábban megszabott 400 lejes szinten marad), a másikat a tanévenként egyszer októberben kiosztandó, 70 százalékban szakmai továbbképzésre és ezzel kapcsolatos kiadásokra fordítható 1500 lej értékű utalványokról, amelyeket európai uniós alapokból fedeznek.

Jelenleg a nettó átlagbér meghaladja a 4000 lejt Romániában, míg egy kezdő pedagógus mintegy 2500 lej nettó fizetést kap.

Az, hogy a pedagógusi bértábla az év végéig kidolgozandó közalkalmazotti bértörvényben az országos átlagbér fölé fog kerülni, továbbra sem rendelet formájában, hanem csak az egyik sürgősségi rendelet bevezetőjében szerepel a kormányülésre előkészített dokumentumban.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón Ligia Deca oktatási és Marius Budai munkaügyi miniszter bejelentette, hogy a korábban nyilvánosságra hozott kormányrendelet-tervezeteket a kabinet elfogadta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×