eur:
368.92
usd:
342.54
bux:
49282.16
2023. június 8. csütörtök Medárd
Homeless child
Nyitókép: Getty Images/ Xavier_S

Évente több mint kétezer gyermek tűnik el Magyarországon, egy részük sosem tér haza

Több mint száz eltűnt gyermek legalább három hónapig nem kerül elő Magyarországon. Arról, hogy szülőként, aggódó barátként mit tehetünk az ilyen esetek megakadályozása érdekében, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője nyilatkozott.

Negyven évvel ezelőtt Ronald Reagan akkori amerikai elnök kezdeményezésére lett május 25-e az Eltűnt gyermekek világnapja. Arra a kisfiúra emlékezett ezzel, akinek ezen a napon veszett nyoma, és sosem került elő. Etan Patz volt az első eltűnt gyermek, akinek fényképe tejesdobozok oldalán jelent meg.

A magyarországi tapasztalatokat az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője osztotta meg az InfoRádió hallgatóival. "Az a tapasztalatunk, hogy 30 százalékuk 24 órán belül meglesz, a következő 30 százaléka egy héten belül, 35 százaléka egy hónapon belül. Marad 5 százalék, aki sajnos 90 napon túl sem lesz meg, őket tekintjük igazán eltűnt személyeknek. Évente több mint 2000-2200 ilyen eltűnés van, aminek az 5 százaléka nem lesz meg" – mondta Oláh-Paulon László.

Úgy véli,

gyermekek megtalálásához a legrövidebb út általában a családtagokon keresztül vezet, akik tudhatják az eltűnés okait.

Ezek lehetnek személyes jellegűek, ilyen például a "kitörési vágy", családi ok, iskolai probléma, magánéleti probléma. Ha ezek okát felderítettük, közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy hol lehet. Az iskolai problémák, a magánéleti problémák gyermekkorban talán könnyebben megoldhatók.

Oláh-Paulon László szerint a hosszabb, legalább 90 napon át tartó eltűnés mögött sokszor egy válás utáni gyermek-elhelyezési vita áll, ahol az egyik szülő egy másik országba viszi gyermekét. Ez persze ugyanúgy bűncselekmény, de nem gyermekrablás, vagy emberkereskedelem. Az életellenes, vagy

a súlyos bűncselekmények miatt eltűnt fiatalok száma szinte elhanyagolható,

de egyetlen ügy is nagy társadalmi figyelmet válthat ki. "Minden eltűnt gyermekkel ugyanazzal az intenzitással kell dolgozni, a rendőrségnek meg kell találni, hisz lehet szexuális kizsákmányolás, munkacélú kizsákmányolás, bármilyen egyéb bűncselekmény" – tette hozzá Oláh-Paulon László, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

A rendőrség egyetlen eltűnt gyermek megtalálásáról sem mond le. Ezeket az ügyeket csak 90 év után zárják le, vagyis gyakorlatilag soha nem évülnek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×