eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
UNSPECIFIED - UNDATED: In this handout photo, relased September 16, 2007 missing child Madeleine McCann smiles. The McCann family have returned from Portugal after local police questioned them on the disappearance of daughter Madeleine, who vanished from their hoiliday apartment in Praia da Luz, Portugal, on May 3, 2007. Portugals public prosecutor is reviewing police papers detailing the Madeleine McCann inquiry. (Photo by Handout/Getty Images)
Nyitókép: Handout/Getty Images

Rendőrségi illetékesek beszéltek: bajok voltak a Madeleine McCann-ügy kezelésében

Elnézést kért a portugál rendőrség Madeleine McCann szüleitől a tizenhat éve Portugáliában eltűnt brit kislány ügyének kezelési módja miatt és illetékesek a hibákról beszéltek.

Madeleine McCann a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal negyedik születésnapja előtt. A gyermek - két kisebb testvérével - a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak.

A szülők bizonyos időközönként felváltva benéztek a szobába, ám amikor Madeleine édesanyja, Kate McCann késő este ellenőrizte a gyerekeket, a kislány már nem volt az ágyában.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá. A nyomozó hatóságok azt feltételezték, hogy a szülők csak megrendezték a gyermekrablást, mivel részük volt Madeleine halálában, jóllehet soha nem került elő egyértelmű bizonyíték arra, hogy a kislány már nem él.

Kate McCann később elmondta: a portugál rendőrség rövidebb börtönbüntetést kilátásba helyező vádalku-ajánlattal próbálta őt rávenni a beismerő vallomásra.

A gyanúsítást a portugál vádhatóság egy évvel később érdemi bizonyítékok hiányában feloldotta és a vizsgálatot vezető főfelügyelőtől, Goncalo Amaraltól elvették az ügy irányítását. Amaral ugyanakkor nem sokkal később könyvet írt az esetről, változatlanul azzal vádolva a szülőket, hogy részük volt gyermekük eltűnésében.

Kate és Gerry McCann rágalmazás címén pert indított Amaral ellen, de keresetüket a portugál legfelsőbb bíróság elutasította.

A BBC brit közszolgálati televízió Panorama című közéleti műsorának hétfői beszámolója szerint azonban a portugál rendőrség a kislány eltűnése óta most először elnézést kért a szülőktől az ügy kezelési módja miatt.

A BBC-nek nyilatkozó portugál nyomozati illetékesek elismerték, hogy

a vizsgálat kezdeti szakaszában számos tényezőt figyelmen kívül hagytak,

például azt, hogy a szülők portugálul nem beszélő külföldiként nem teljesen értették a körülöttük zajló nyomozati fejleményeket.

A BBC beszámolója szerint a német ügyészség is üdvözölte a portugál rendőrség bocsánatkérését. A német vádhatóságok ugyanis már 2020-ban bejelentették, hogy véleményük szerint a brit kislány valószínűleg már nem él, és feltételezett meggyilkolásával egy német állampolgárt gyanúsítanak.

A gyanúsított, Christian Brückner jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti, miután megerőszakolt egy 72 éves amerikai nőt ugyanabban a portugáliai térségben, ahonnan Madeleine McCann eltűnt.

Brückner ugyanakkor folyamatosan tagadja, hogy köze lett volna a kislány eltűnéséhez, és ebben az ügyben egyelőre nem emeltek vádat ellene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×