eur:
391.01
usd:
366.95
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Kerekes kút a Natúra Panzió és Apartmanház udvarán. A település tekeresi részén a nagy tóhoz és a szabadstrandhoz közel lévő helyi védettséget élvező épületegyüttesben lévő panzió összesen 46 fő számára tud szállást biztosítani. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Branstetter Sándor

Még ebben a hónapban végleg eldől a kiskutak sorsa

Már az Országgyűlés előtt van a módosítás.

Az Országgyűlés honlapján már elérhető a Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott tervezet, amely rendezné a kútkérdést. Ha a képviselők elfogadják, 2024-től - néhány kivételtől eltekintve - mentesíti a kúttulajdonosokat az engedélyeztetési eljárás alól.

A napi.hu összeszedte azokat a változásokat, amelyeket a javaslat tartalmaz. Eszerint:

nem lesz szükség engedélyeztetési eljárásra és nem kell bejelenteni azokat az új, vagy már meglévő kutakat, amelyek
  • mélysége nem haladja meg az 50 métert;
  • nem érintik az első vízzáró réteget;
  • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak;
  • és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók. A védendő területekről térkép készül.

A 2024-től életbe lépő könnyítés azokra is vonatkozik tehát, akik új kutat létesítenének és azokra is, akik korábban engedély nélküli, vagy a kiadott engedélytől eltérő kutat üzemeltetnek.

A módosítás értelmében visszakapják a befizetett illetéket és hatósági díjat azok a kúttulajdonosok, akik már elvégezték az engedélyeztetést, de az új szabályok szerint mégsem lennének rá kötelezettek.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról várhatóan még májusban szavaz az Országgyűlés, a szöveg társadalmi egyeztetése már lezárult. Az új szabályok jövő januártól léphetnek érvénybe, amint lejár az év végéig meghirdetett kútamnesztia.

Nagy István agrárminiszter korábban az InfoRádió Arénájában beszélt arról, hogy további könnyítés jöhet, mivel a sekély kutak nem érintik a felszín alatti vízkészletet, ezek forrása az összegyűlt csapadékvíz, vagyis a talajvíz, ezért környezetvédelmi szempontból nem jelentenek kockázatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×