eur:
389.57
usd:
362.5
bux:
68033.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A Schadl-ügy bonyodalmai: sok kérdés és az idő is sürget

Harminc napon belül új vezetőséget választ a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, miután Schadl György elnök lemondott az ellene folytatott büntetőeljárás miatt. A kormány szerint a köztestület tagjainak feladata, hogy ne korrupt vezetőket válasszanak, a végrehajtás felügyelete pedig a bíróság és egy erre a célra létrehozott állami hatóság feladata.

Keresztes László Lóránt firtatta napirend előtt, hogy milyen politikusok voltak érintettek a korrupt végrehajtók kinevezésében. Az LMP-s honatya sérelmezte, hogy bár egy vita során az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is elismerte, hogy rossz a törvényi szabályozás, nem tettek semmit annak megváltoztatása érdekében.

Azzal kapcsolatban, hogy Répássy Róbert nemrégiben panaszt nyújtott be ellene, mert szerinte túl sok kérdést tesz föl, megjegyezte: erre nem kerülne sor, ha válaszokkal szolgálának a kérdéseire. „Miért tagadják meg folyamatosan – a miniszterasszony (Varga Judit – a szerk.) és ön is – a válaszokat?” – tette fel az újabb kérdést Keresztes László Lóránt, aki szerint arra sem érkezett érdemi reakció, hogy Varga Judit és Schadl György találkoztak-e.

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett rá, hogy a végrehajtói kar vezetőit a köztestület tagsága választja meg, nem a kormány. A munkájuk felügyeletére pedig a bíróságon kívül van egy külön hivatal is: 2021. október 1-je óta, az Országgyűlés döntése értelmében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) jogosult és köteles megtenni minden olyan intézkedést, amely a végrehajtók működésének törvényességével kapcsolatos.

A végrehajtók működésével kapcsolatos panaszokat nemcsak az SZTFH, hanem a bíróság, egészen pontosan a végrehajtó székhelye szerint illetékes törvényszék elnöke jogosult kivizsgálni, és akár fegyelmi eljárást is kezdeményezhet, amennyiben szabálysértésről szerez tudomást – jegyezte meg Répássy Róbert. Arra is felhívta a figyelmet, hogy minden végrehajtás jogerős bírósági ítélet alapján indul meg. A politikusok esetleges érintettségére nem tért ki válaszában az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×