eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
kormányablak
Nyitókép: Facebook/Békés Megyei Kormányhivatal

Jöhet a kötelező nyári és a téli szünet a közigazgatásban is

Eddig csak a bíróságokon volt törvénykezési szünet, most az állami és onkormányzati hivatalokban is jöhet a nagy leállás.

Jelentős változás jön az államigazgatásban, ha az Országgyűlés elfogadja a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott törvényjavaslatot, amely az állami szervek és hivatalok teljes leállásával járó igazgatási szüneteket vezetne be – írja a hvg.hu.

Eddig a szabadságolások alatt is működnie kellett az államigazgatásnak, illetve tavaly decemberben, idén januárban volt egy hosszabb időszak, amikor majdnem ilyen nagy arányú leállást már kipróbált a kormányzat, mert rendkívüli igazgatási szünet volt a minisztériumoknál – ennek oka akkor a fűtési költségek, a rezsikiadások mérséklése volt.

A szerdán a parlament elé benyújtott törvényjavaslat lehetőséget biztosít a kormány számára, hogy téli, illetve nyári igazgatási szünetet rendeljen el. Ez valamennyi központi és területi kormányzati igazgatási szervre, továbbá a Nemzeti Földügyi Központra egységesen vonatkozik – olvasható a javaslatban. A tervezet szerint az igazgatási szünet alatt a foglalkoztatottak szabadságukat töltik, a kormányzati igazgatási szervek a feladataikat nem látják el, az ügyek szünetelnek és ügyfélfogadás sincs.

Az Index szerint teljes leállástól nem kell tartani, hiszen a kormányzati igazgatási szervet vezető, irányító, illetve felügyelő miniszter elrendelheti az általa vezetett, irányított vagy felügyelt kormányzati igazgatási szerv igazgatási szünet alatti működését, és meghatározhatja az ügyfélfogadás rendjét.

A törvényjavaslat azt is kimondja, hogy a szünet időtartama alatt nem kell biztosítani, hogy az elektronikus ügyintézés keretében a hivatali tárhelyre érkezett üzenetek minden munkanapon átvételre kerüljenek.

Ami az önkormányzatokat illeti, a kormányrendeletben meghatározott időszakra igazgatási szünetet rendelhet el:

  • a települési önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatala, közös önkormányzati hivatala és a közterület-felügyelet tekintetében a települési önkormányzat képviselő-testülete,
  • a főpolgármesteri hivatal tekintetében a fővárosi közgyűlés,
  • a vármegyei önkormányzati hivatal tekintetében a vármegyei közgyűlés.

A kormány javaslata szerint 2023-ra csak téli igazgatási szünet rendelhető el, mégpedig úgy, hogy a szünet elrendeléséről szóló kormányrendeletet a törvény hatálybalépésétől számított 90 napon belül ki kell hirdetni.

Címlapról ajánljuk

Kopasz Bálint: elsősorban magamnak akarom bebizonyítani, hogy többre vagyok képes

Bár a párizsi olimpián szerzett bronzérem után még bizonytalan volt a folytatásban Kopasz Bálint, mára eldöntötte, hogy a Los Angeles-i ötkarikás játékokig kitart szeretett sportága mellett. Tokió olimpiai bajnok kajakosa azt mondta az InfoRádióban, hogy elég nagy volt a kontraszt a szezon elején és végén mutatott versenyzéseit illetően, és továbbra is keresi az okokat, hogy mi történhetett vele az olimpiai döntő utolsó 200 méterén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×