eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
A Szent Miklós hajó indulás előtt a siófoki kikötőben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 177. hajózási szezonjának első napján, 2023. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Nagyszombaton elindult a 177. balatoni hajózási szezon – képek

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) a korábbiaknál us több programhajóval és főszezoni járattal várja az utasait – hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.

Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója elmondta, nagyon eredményes év volt a tavalyi szezon, idén legalább ilyen évet szeretnének zárni. A 2022-es hajózási szezonban csaknem 700 ezer utas utazott a cég személyhajóin, közel 1,4 millió a kompjáratain, továbbá 450 ezer gépjárművet és több mint 110 ezer kerékpárt szállítottak a tó egyik partjáról a másikra. Az idei kompforgalom eddig 4 százalékkal elmaradt a várttól, aminek fő oka az időjárás alakulása volt – tette hozzá.

Az igényekre reagálva idén már tavasszal több programhajót indít, és ahol lehet mintegy 20 százalékkal növeli azok kapacitását a társaság. Néhány járat hamarabb indul el tavasszal, mint a korábbi években, a főszezonban pedig sűrítik a hajóindításokat a legnépszerűbb útvonalakon – ismertette a legfőbb változásokat a vezérigazgató.

Kitért arra is, hogy tavaly sikeres volt a cég vitorláskikötő ágazata, amely idén is teljes kapacitással működik, valamint rekord eredménnyel zárta az évet a vízépítő ágazat is. A Bahart 2022-ben 4,3 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 11 százalékkal múlta felül az előző évi adatot – tette hozzá.

Balatonfüred, 2023. április 8.
Néptáncegyüttes tagjai köszöntik a Bahart munkatársait a 177. balatoni hajózási szezon megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a balatonfüredi hajóállomáson 2023. április 8-án.
MTI/Katona Tibor
Balatonfüred, 2023. április 8. Néptáncegyüttes tagjai köszöntik a Bahart munkatársait a 177. balatoni hajózási szezon megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a balatonfüredi hajóállomáson 2023. április 8-án. MTI/Katona Tibor

A vezérigazgató elmondta, a 75 százalékban állami, 25 százalékban 21 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő társaság közgyűlése a közelmúltban döntött arról, hogy – a korábbi évekhez hasonlóan – nem veszi ki az osztalékot, hanem a cég beruházásaira fordítja. A Bahart önerőből évente közel 700 millió forintot tud fejlesztésre fordítani, ehhez jönnek az állami források. Tavaly a társaság az állami tőkeemelésnek köszönhetően több mint 5 milliárd forintot fordított beruházásokra, köztük új hajók és kompok beszerzésére.

Balatonfüred, 2023. április 8.
Utasok szállnak fel a Szent Miklós hajóra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 177. hajózási szezonjának első napján a balatonfüredi hajóállomáson 2023. április 8-án.
MTI/Katona Tibor
Balatonfüred, 2023. április 8. Utasok szállnak fel a Szent Miklós hajóra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 177. hajózási szezonjának első napján a balatonfüredi hajóállomáson 2023. április 8-án. MTI/Katona Tibor

Veigl Gábor hozzátette, azt remélték, hogy az új hajók és kompok idén már a nyár második felére szolgálatba állhatnak, növelve a kapacitásokat, de a tó vízállásának alakulása miatt nagy valószínűséggel csak ősszel válik lehetővé a Balatonra szállításuk a Sió-csatornán keresztül.

Mint kifejtette, a fejlesztési forrásokat elsősorban a hajóflotta felújítására és karbantartására fordítják, továbbá tervek készülnek újabb kikötőberuházásokhoz. A vitorláskikötőket tavaly Balatonbogláron, idén Balatonfüreden, Szigligeten és Siófokon fejlesztették, amely munkák ősszel Badacsonyban folytatódnak. A jegyárak infláció alatti mértékben, minden kategóriában egy számjeggyel növekedtek tavaly óta – mondta.

Balatonfüred, 2023. április 8.
Kijelző a balatonfüredi hajóállomás jegypénztáránál a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 177. hajózási szezonjának első napján, 2023. április 8-án.
MTI/Katona Tibor
Balatonfüred, 2023. április 8. Kijelző a balatonfüredi hajóállomás jegypénztáránál a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 177. hajózási szezonjának első napján, 2023. április 8-án. MTI/Katona Tibor

Bóka István (Fidesz–KDNP) Balatonfüred polgármestere és a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke ünnepi beszédében felidézte a balatoni menetrendi hajózás kezdetét az első gőzös 1846-ban történt vízre bocsátásával, és hogy ezt követően egy év alatt 9 kikötő létesült a Balatonon. Hangsúlyozta, hogy már Gróf Széchenyi István, és Kossuth Lajos balatoni fejlesztési tervei is a tó körüli megyékkel és településekkel való együttműködésen alapultak.

Balatonfüred, 2023. április 8.
Az 1913-ban épült Jókai motoros sétahajó a 177. balatoni hajózási szezon megnyitása alkalmából tartott rendezvény napján Balatonfürednél 2023. április 8-án.
MTI/Katona Tibor
Balatonfüred, 2023. április 8. Az 1913-ban épült Jókai motoros sétahajó a 177. balatoni hajózási szezon megnyitása alkalmából tartott rendezvény napján Balatonfürednél 2023. április 8-án. MTI/Katona Tibor

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke a hajózás régiós összekötőszerepére hívta fel a figyelmet. Lengyel Róbert siófoki polgármester is kiemelte a Bahart stratégiai szerepét az üdülőrégóban, és kitért arra is, hogy tavaly a városában minden korábbinál több, 1,3 millió volt a regisztrált vendégéjszaka, amelyhez hasonlóan jó évet remélnek idén is.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×