eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Magyar Honvédség Airbus A319 típusú szállítórepülőgépének pilótafülkéje a litván légtérben 2022. szeptember 21-én. 2022. szeptember 21-én. A magyar kontingens harmadik alkalommal védi a balti országok légterét.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Magyarország NATO-éllovas a haditechnikára költött pénz tekintetében

A magas GDP-növekedés okozta, hogy alacsonynak tűnik a magyar fegyverköltés, de az 1,44 százalékos ráfordítás valójában jelentős teljesítmény –mondta a NATO-főtitkári jelentés alapján Hecker Flórián. A lakosság pedig még mindig nagyon NATO-párti.

Magyarország tavaly csaknem 1000 milliárd forintot fordított védelmi kiadásokra – ez derül ki a NATO 200 oldalas, éves főtitkári jelentéséből.

"Azt látjuk benne, hogy a GDP-arányos védelmi kiadások 2022-ben 1,44 százalékot értek el, a cél 2 százalék lenne 2024-re. Voltak olyan előrejelzések, hogy ezt a 2 százalékot hamarabb is el lehet érni, talán már 2023-ban, és 2022-re is 1,7-1,8 százalékos szintet vártak. Ugyanakkor hozzá kell tenni, lehet, ebben szerepet játszott a GDP-növekedés is" – értékelte az adatokat az InfoRádióban Hecker Flórián, a Világgazdaság című lap munkatársa.

Érdeklődők a Magyar Honvédség Görgei Artúr-laktanya nyílt napján Szentendrén 2023. március 23-án.
Érdeklődők a Magyar Honvédség Görgei Artúr-laktanya nyílt napján Szentendrén 2023. március 23-án.

Mint rámutatott, még a NATO-főtitkár is megjegyezte, a valóságos 7 helyett 9 tagországot vártak abba a csoportba, amely már most eléri a 2 százalékos ráfordítást, de az érintett két országban a gazdasági növekedés tolta el az arányokat, és Magyarország 4,6 százalékos GDP-növekedési adata is az első harmadban van a mezőnyben – az 1,44 százalék viszont így középmezőnynek számít a szervezetben.

"Ugyanakkor,

ha a védelmi kiadások közül megnézzük azt a részt, hogy Magyarország mennyit költött haditechnikára – lőszerre, fegyverekre –, akkor a költésen belül egy 48 százalékos arányt látunk,

ami egy olyan mutató, amellyel a NATO-közösséget vezetjük" – mondta Hecker Flórián, aláhúzva, a mögöttünk lévő görögök százalékos aránya 45 százalékos, Luxemburgé 39, amiből az látszik, hogy a védelmi felszerelést ugyanolyan mértékben fejlesztjük, mint más tagállamok.

Utalt még egy kutatásra is, amely szerint a lakosságnak csak 10 százaléka ellenzi a védelmi kiadások növelését, ebből pedig egy "nagyon NATO-párti közvélemény" képe rajzolódik ki.

Egy kisfiú egy BTR páncélozott szállító harcjárműben a Magyar Honvédség toborzó napján a Hősök terén 2022. október 16-án.
Egy kisfiú egy BTR páncélozott szállító harcjárműben a Magyar Honvédség toborzó napján a Hősök terén 2022. október 16-án.

"Bőven 70 százalék fölötti arány mondja azt, hogy még mindig támogatná a NATO-belépést, és csupán 9 százalék mondja azt, hogy kiléptetné az országot a NATO-ból. Ezzel a tizedik leginkább NATO-párt ország vagyunk a közösségben."

A magyar költés forintosítva annyit tesz: majdnem 960 milliárd forint ment a magyar haderő fejlesztésére. 2014-ben ez a szám 250 milliárd forint környékén alakult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×