eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Fúrt kutak: tisztázták, kinek kell most engedélyt kérnie

Az engedélyeztetés határideje 2023. december 31.

Miután a víz olyan kincs, ami drágább mindennél, az Európai Unió szükségesnek látta a készletek felmérését, illetve annak őrzését. Ennek megfelelően Magyarországon is kezdetét vette a vízkészletek felmérése és hosszú távú kezelhetőségének vizsgálata – írja a kutengedelyezes.hu.

Vagyis uniós előírás, hogy vízkivételi rendszerek/pontok listába kerüljenek, és hogy ismert legyen, mely vízkészletek hány ponton vannak terhelve, enélkül ugyanis tervezhetetlen a vízkészletgazdálkodást. (Hazánkban törvény írja elő, hogy a kutakra vízjogi engedélyt kell kérni.)

Akinek a telkén van fúrt kút, aminél nem tisztázott, hogy van-e engedélye, a tulajdonos a helyi jegyzőtől, vagy ha gazdasági célú kútról van szó, a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól kérhet tájékoztatást. Az engedélyeztetés határideje 2023. december 31. – hívják fel a figyelmet, ismertetve az engedélyeztetés menetét is.

A portál arra is kitér, hogy fúrt kút engedélyeztetéséhez minden esetben szükséges szakember a fennmaradási kérelem kiállításához. Ásott kút engedélyeztetésénél viszont nem szükséges szakember, ha a kút az alábbi féltételeknek maradéktalanul megfelel:

  • a kút helye nem érinthet vízbázisvédelmi védőterületet;
  • a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet;
  • 500 m3/év vízigénybevétel alatti;
  • a kút épülettel rendelkező ingatlanon van;
  • magánszemély a kérelmező;
  • a vízkivétel házi ivóvízigény és a háztartási, nem pedig gazdasági igények kielégítését szolgálja.

Vagyis a fentiek teljesülése esetén a helyi önkormányzat jegyzőjétől bármely magánszemély kérhet formanyomtatványt, amit maga is kitölthet.

Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesült kútra, annak 2024. január 1-jétől vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie. A bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80 százalékáig, engedély nélküli vízi munka vagy vízhasználat esetén egymillió forintig terjedhet. A természetes személyre kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300 ezer forintot.

A kútbejelentés, illetve az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól. Az eljárás során felmerülő egyéb költségek, valamint a dokumentáció készítés költségei a kérelmezőt terhelik.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×