eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Unsplash.com

Fúrt kutak: tisztázták, kinek kell most engedélyt kérnie

Az engedélyeztetés határideje 2023. december 31.

Miután a víz olyan kincs, ami drágább mindennél, az Európai Unió szükségesnek látta a készletek felmérését, illetve annak őrzését. Ennek megfelelően Magyarországon is kezdetét vette a vízkészletek felmérése és hosszú távú kezelhetőségének vizsgálata – írja a kutengedelyezes.hu.

Vagyis uniós előírás, hogy vízkivételi rendszerek/pontok listába kerüljenek, és hogy ismert legyen, mely vízkészletek hány ponton vannak terhelve, enélkül ugyanis tervezhetetlen a vízkészletgazdálkodást. (Hazánkban törvény írja elő, hogy a kutakra vízjogi engedélyt kell kérni.)

Akinek a telkén van fúrt kút, aminél nem tisztázott, hogy van-e engedélye, a tulajdonos a helyi jegyzőtől, vagy ha gazdasági célú kútról van szó, a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól kérhet tájékoztatást. Az engedélyeztetés határideje 2023. december 31. – hívják fel a figyelmet, ismertetve az engedélyeztetés menetét is.

A portál arra is kitér, hogy fúrt kút engedélyeztetéséhez minden esetben szükséges szakember a fennmaradási kérelem kiállításához. Ásott kút engedélyeztetésénél viszont nem szükséges szakember, ha a kút az alábbi féltételeknek maradéktalanul megfelel:

  • a kút helye nem érinthet vízbázisvédelmi védőterületet;
  • a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet;
  • 500 m3/év vízigénybevétel alatti;
  • a kút épülettel rendelkező ingatlanon van;
  • magánszemély a kérelmező;
  • a vízkivétel házi ivóvízigény és a háztartási, nem pedig gazdasági igények kielégítését szolgálja.

Vagyis a fentiek teljesülése esetén a helyi önkormányzat jegyzőjétől bármely magánszemély kérhet formanyomtatványt, amit maga is kitölthet.

Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesült kútra, annak 2024. január 1-jétől vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie. A bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80 százalékáig, engedély nélküli vízi munka vagy vízhasználat esetén egymillió forintig terjedhet. A természetes személyre kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300 ezer forintot.

A kútbejelentés, illetve az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól. Az eljárás során felmerülő egyéb költségek, valamint a dokumentáció készítés költségei a kérelmezőt terhelik.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a  magyar válogatott a stadionba, vonulnak a szurkolók

Itt a kezdő!
Megérkezett a magyar válogatott a stadionba, vonulnak a szurkolók

Bő másfél órával a 15 órakor kezdődő mérkőzés előtt megérkezett a magyar válogatott a kölni stadionba. Vonulnak a szurkolók a központból a stadion felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Követelik az Egyesült Államoktól, lépje át vörös vonalát az ukrajnai háborúban

Követelik az Egyesült Államoktól, lépje át vörös vonalát az ukrajnai háborúban

Az európai szövetségesek nyomást gyakorolnak a Biden-kormányzatra, hogy tovább lazítsa az Ukrajnára vonatkozó korlátozásokat az amerikai fegyverek Oroszországon belüli csapásmérésre való felhasználása tekintetében. A jelenlegi politika az USA által biztosított fegyverek használatát ukrán földre és a Harkivtól közvetlenül a határon túli régióra korlátozza. Az Egyesült Államok azonban korábban már engedett Ukrajna fegyverkérelmének, miután kezdetben vonakodott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×