eur:
393.88
usd:
368.57
bux:
66444.41
2024. április 25. csütörtök Márk
Beautiful Lake Neusiedl ( (Podersdorf am See,Ferto-to hungarian name), Burgenland-Austria
Nyitókép: Remedios/Getty Images

Nincs megállás: kiszáradás fenyegeti a Fertő tavat is

Teljesen kiszáradhat a tó, miután szinte minden vízutánpótlása megszűnt.

Az osztrák-magyar határon fekvő tó vízszintje kritikus, mivel hosszú ideje, közel három éve szinte alig hullott bármiféle csapadék a területén – írja az Euronews.

A tavalyi évhez képest 21 centiméterrel alacsonyabb a vízállás, de a klímaváltozás következtében emelkedő hőmérséklet és a túlságosan erős párolgás miatt teljesen eltűnhet.

A szél és a meleg levegő jellemzően őszre csökkenti le a tó vízszintjét, ami idén már tavasszal is rendkívül alacsony, ez pedig a száraz talajjal együtt növeli a villámcsapás okozta tüzek kockázatát a nádasokban. Az osztrák részen már 40 ezer köbméter iszapot kotortak ki, hogy a hajók tovább közlekedhessenek.

Mint ismert, a Balaton, de különösen a Velencei-tó vízszintje is súlyos problémát okoz, és jelentős tavaszi csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a nyárra megfelelő legyen a vízmagasság.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×