eur:
371.12
usd:
344.45
bux:
47247.51
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
A siófoki szabadstrand 2012. augusztus 14-én. A Balaton vízszintje Siófoknál 54 centiméter.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Vészjósló hír jött a Balaton és a Velencei-tó várható idei vízszintjéről

Az előzetes várakozások szerint a tavalyihoz hasonló lehet a vízszint, ha a vízgyűjtő területre nem érkezik tavasszal nagyobb csapadékmennyiség.

A Balaton napi átlagos vízállása az év első napján 81 cm volt. A januári csapadékok hatására a vízszint látványos emelkedésnek indult, így a hónap végére elérte a 95 centimétert – írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása alapján a vg.hu. A vízszintemelkedés februárban tovább tartott, de kisebb intenzitással, a tó napi átlagos vízállása március 3-án 101 cm volt.

Napokig stagnált, csak március 8-án emelkedett egy kicsit a hivatalos vízmérce szerint.

Jelenleg 102 centin áll a vízmérce, a szakemberek szerint 120 centi kellene május elejére.

A Velencei-tavon Agárdnál hetven centimétert mértek, ám a januári jelentős mennyiségű csapadék hatására a vízszint a Velencei-tó esetén is emelkedésnek indult. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság január 23-án megkezdte a Velencei-tó vízpótlását a Pátkai-tározóból való vízeresztéssel, és március 3-án már száz centiméteres vízállást mértek.

A Balaton esetén a tó vízkészletének pótlására, vagy annak szinten tartására nincs mesterségesen kiépített lehetőség, a vízszintszabályozási módot csak a Sió-csatorna zsilipje jelenti, amely zárt állapotban megakadályozza a víz lefolyását a csatornán, nyitásával pedig a szabályozási vonal feletti többletvizek leeresztése biztosítja, hogy hosszabb csapadékos időszak esetén se keletkezzenek károk a partmenti területeken.

A szakemberek tájékoztatása szerint a tavalyihoz hasonló lehet a Balaton és a Velencei-tó vízszintje, ha a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem lesz olyan mértékű, hogy növelje a várható vízszintet.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×