eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A szankciók eltörlését tartja a leggyorsabb eszköznek infláció megfékezésére a miniszterelnök - a nap hírei

Az Európai Bizottsággal a tárgyalások gyakorlatilag a finisben vannak az igazságügyi csomag ügyében. Március 20-ától hétköznaponként újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár a 3-as metró.

Soha ilyen közel nem volt a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború alakuljon ki, mint most - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta: országvédelmi terv készül és fontos, hogy Magyarország egyszerre legyen békepárti és katonailag erős. Hangsúlyozta: a honvédségnek ténylegesen ütőképesnek kell lennie, a többi között emelni kell a katonák képzési szintjét és korszerű fegyvereket kell biztosítani, mert a modern háborúk jelentősen függenek a technológiától. Az infláció megfékezésére az uniós szankciók eltörlését tartja a leggyorsabb eszköznek a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: a jelenlegi helyzetben a kormány továbbra is kész megvétózni a Magyarország érdekeivel ellentétes uniós javaslatokat.

Az Európai Bizottság jóváhagyta két már működő magyar állami támogatási program módosításait, köztük a támogatásra szánt költségvetés összesen 6,18 milliárd eurós emelését. A szóban forgó programok útján a magyar állam a vállalkozásokat támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt. A módosításokat a bizottság az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret alapján hagyta jóvá. A mostani uniós döntés nem érinti az egyelőre felfüggesztett magyar uniós forrásokat:

Az Európai Bizottsággal a tárgyalások gyakorlatilag a finisben vannak az igazságügyi csomag ügyében – jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben. Varga Judit azt hangsúlyozta, jelenleg a párbeszéd bizonyos politikai kérdések igen szűk körére fókuszál. Úgy fogalmazott: a reformok vállalásával Magyarország hatalmas lépést tett abba az irányba, hogy a kohéziós források nagy részéhez minél előbb hozzájussanak a magyar emberek. Arról is beszámolt, hogy egyeztetett Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztossal, akivel megállapodtak abban, hogy hamarosan véglegesítik az igazságügyi csomagot, a bizottság munkatársai már csak szakmai-technikai elemzéseket folytatnak

Tavaly februári létrejötte óta csaknem nyolcezer esetben kértek le adatokat az úgynevezett pedofil-nyilvántartásból – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: ebből közel ötezer ellenőrzés az indulást követő első hónapban történt, azóta pedig havonta száz és ötszáz között mozog a lekérdezések száma. Felidézte, hogy a gyermekvédelmi törvény 2021-es módosítása tette lehetővé az adatbázis létrehozását, amely a magyarorszag.hu oldalon, ügyfélkapus belépés után érhető el, és azokat tartalmazza, akik gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt követtek el.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy késedelem nélkül hangolják össze a titkos megfigyelésről szóló törvényt az emberi jogi egyezménnyel, az emberi jogi bíróság ítéleteivel és foglalkozzanak a feltárt hiányosságokkal. A strasbourgi székhelyű testület felidézte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága az ügyben hozzá forduló kérelmezők magán- és családi élete tiszteletben tartásához, levelezésük titkosságához való jogának megsértését állapította meg. Vissy Beatrix és Szabó Máté Dániel korábban azért fordult a bírósághoz, mert kifogásolták, hogy a TEK bírói engedély nélkül is végezhet titkos megfigyeléseket.

A 300 milliárd forinttal megemelt Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogram mielőbbi megnyitására kérte az Eximbankot a gazdaságfejlesztési tárca. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a források kimerülése miatt a keret ezer milliárd forintra bővült. A február 1-jén elindított hitelprogramban 16 kereskedelmi bank vesz részt közvetítőként az Exim mellett.

Csütörtökön is több mint 9 és fél ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra. Csaknem 5 ezren az ukrán-magyar, és csaknem 4 és fél ezren a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. 16 ember, közülük 9 gyerek vonattal érkezett Budapestre.

Március 20-ától hétköznaponként újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár a 3-as metró. A Nagyvárad téren és a Lehel téren még tart a felújítás, ezért ezeken az állomásokon nem állnak meg a szerelvények. A BKK arra is felhívja a figyelmet, hogy hétvégén továbbra is csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.

Közösen újítja meg a Nyugati teret a fővárosi önkormányzat és Terézváros a 3-as metró felújítása után - közölte a főpolgármester a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Soproni Tamás 6. kerületi polgármester a Nyugati téri felüljáró elbontására tett javaslatot. A felüljáró lebontása után összekötnék a villamosokat a Lehel tértől a Deák Ferenc térig. --- A kormány januárban a rezsicsökkentés megvédésére hivatkozva mondta fel a Nyugati pályaudvar tovább tervezésére már elnyert több mint 1 milliárd forintos uniós támogatási szerződést.

Egy országos informatikai adatközponti karbantartás miatt számos postai szolgáltatás nem lesz elérhető szombat este hat órától - közölte a Magyar Posta. A karbantartás 24 órán át tart majd. A posta.hu online felülete és egyes szolgáltatások, a többi között a vámügyintézés, a csekkautomata szolgáltatás, a csomagautomaták egyes funkciói nem lesznek elérhetőek. Az online fizetési lehetőséget meghosszabbított fizetési határidővel biztosítják, valamint a csomagautomaták esetében a csomagok kivétele funkció ez idő alatt is elérhető marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×