eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook

Karácsony Gergelyéknek nagy terveik vannak a Nyugatival – videó

Zöld, élhető találkozási helyet szeretnének az elhanyagolt térből, a felüljáró lebontásáról pedig nem mondanak le.

Rövidesen átadják a Nyugati pályaudvar metrómegállót, ezzel párhuzamosan azonban rendezni kell a pályaudvar szomszédságában fekvő Nyugati tér helyzetét is – erről beszélt Karácsony Gergely és Terézváros polgármestere, Soproni Tamás egy péntek reggel közzétett Facebook-videóban.

Egészen 2023 januárjáig úgy tűnt, hogy a fontos közlekedési csomópont végre meg tud újulni, ugyanis 2022 márciusában Fürjes Balázs – akkor még Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár – bejelentette: a brit Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát.

A Telex emlékeztet, hogy idén januárban azonban a kormány – Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára – felmondta a továbbtervezésre már elnyert uniós támogatási szerződést, így a tervezés nem folytatódik, a felüljáró is megmarad.

Karácsony Gergely és Soproni Tamás emiatt csalódottságának adott hangot a videóban, és azt mondták, továbbra sem mondanak le arról, hogy a Nyugati tér és a Puczi Béla tér megújuljon, hogy az egy élhető, zöld találkozási hely lehessen. Ehhez viszont javaslatuk szerint

  • el kellene bontani a felüljárót, és
  • a villamosokat össze kellene kötni úgy, hogy a Lehel tértől egészen a Deák térig elérjenek (pesti fonódó).

Soproni azt mondta: azt gondolják, hogy abból a Podmaniczky utca melletti MÁV-területből, amely harminc-negyven éve elhanyagoltan fekszik, zöld parkot kell csinálni, de azt is gondolják, hogy a fenti két teret is meg kell újítani, de ez a felüljáróval nem fog menni, ezért javasolják annak lebontását.

A terézvárosi polgármester arról is beszélt, hogy a munka már idén megkezdődik, mert a Nyugati téren három új gyalogátkelőhelyet is létesítenek majd, hogy akadálymentes legyen a közlekedés. Karácsony Gergely azzal zárt, hogy nem mondanak le a Nyugati térről, a metró felújítása után a metró feletti városrészt is megújítják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×