eur:
394.56
usd:
371.69
bux:
66378.34
2024. április 16. kedd Csongor
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Római-parti gát: eldőlt a nyomvonal

A Királyok útja-Nánási úton építenék ki a Római-part árvízvédelmi vonalát. A részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes szerint a beruházás "legrosszabb esetben" 28,3 milliárd forintba kerülne.

"Az előzménytervek vizsgálata alapján több védvonal is szóba jött, de végül is részletesen a parti védekezési módot, illetve a Királyok útja-Nánási út védekezési vonalat vizsgáltuk érdemben" – mondta az InfoRádiónak Kerpel-Fronius Gábor részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes.

Mint mondta, ez nem az a parti védekezési vonal, amit a 2010-es években javasoltak, hanem annál a természetbarátabb. Bár a Királyok útja-Nánási út védekezési vonal kiépítése drágább,

  • a biztonságosság,
  • a társadalmi elfogadottság,
  • a közösségi tervezésben való megfelelés

tekintetében jobb.

160 fa kontra 700 fa

Kifejtette, hogy a védvonal az út Duna felőli oldalán épülne, ahol mintegy 160 fát kellene kivágni. Ugyanakkor érintetlenül hagynák azt a teljes, Duna árterében lévő fás, növényes területet, ami a Római-part igazi hangulatát kölcsönzi. A terület számos növény és állat védőhelye, a vonalon 700 fa kivágását spórolják meg így.

Kerpel-Fronius Gábor szerint a védvonal kellő biztonságot jelentene az ott élőknek. Ennek oka, hogy a Királyok útja-Nánási út

a part menti vonalnál egy méterrel magasabban és beljebb is van, tehát később, és magasabbról kéne kezdeni a védekezést árvíz esetén.

Ráadásul az úszó jégtáblák, uszadékfák kevésbé okozhatnak sérülést a gátban.

"Ez egy olyan védekezési mód, amitől a csillaghegyi öblözet és kiemelten a Római-part árvízi védekezése a legjobb lesz egész Budapesten" – mondta a főpolgármester-helyettes.

A tervezés és az engedélyeztetés befejezése után azt remélik, hogy a védvonalat

európai uniós forrásokból

építhetik meg.

"Ha időben elkezdődik, akkor 2027 végére ez megtörténhet. Ugyanakkor azt látni kell – amint sok egyéb projekt esetén – a budapesti árvízvédelmi fejlesztések nem szerepelnek a kormány prioritásai között. Azt gondolom, hogy egy idő után ők is belátják, hogy ennyi ember életének és vagyonának a megvédése fontos érdeke a kormánynak is" – jelentette ki Kerpel-Fronius Gábor.

A beruházás a "legrosszabb esetben" 28,3 milliárd forintba kerülne, ebbe beletartoznak olyan közműkiváltások, melyek szükségességéről szakértői viták folynak. Ha ezeket nem szükséges megcsinálni, akkor az összeg jelentősen csökkenthető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai alapján. Zömében (29%) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint esetlegesen a CSOK Plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×