eur:
395.31
usd:
372.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A héten elindul a társadalmi és a szakmai egyeztetés a pedagógusok további béremeléséről - a nap hírei

A svéd és finn csatlakozás jóváhagyására kérte a képviselőket a biztonságpolitikáért felelős államtitkár.Nem tervez találkozót orosz és kínai kollégájával a G20-csoport új-delhi találkozóján az amerikai külügyminiszter.

A háború és a szankciók okozta változásokhoz kellett igazítani a költségvetést – jelentette ki az idei büdzséről szóló vita kezdetén a pénzügyminiszter. A jelen lévő ellenzéki pártok jelentősen bírálták a költségvetést, a Momentum és a Párbeszéd képviselői nem jelentek meg az ülésen. Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a most benyújtott költségvetés-módosítási javaslat képes alapot adni az eredmények megvédéséhez. A Demokratikus Koalíció a rendeleti költségvetés visszavonását és új javaslat beterjesztését sürgette. Az MSZP szerint a kabinet a rendeleti kormányzással kiüresíti az Országgyűlés jogkörét.

A svéd és finn csatlakozás jóváhagyására kérte a képviselőket az erről szóló parlamenti vita kezdetén a biztonságpolitikáért felelős államtitkár. Sztáray Péter ugyanakkor azt is közölte: támogatják, hogy az Országgyűlés küldjön delegációt a vitatott kérdések tisztázására. Egyedüli pártként a Mi Hazánk nem támogatja a csatlakozást, a többi ellenzéki frakció egyetért a ratifikálással, ugyanakkor bírálta a kormányt az időhúzásért, mert szerintük már meg kellett volna hoznia a döntést. Jens Stoltenberg főtitkár tegnap úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy Magyarország és Törökország is lépjen a ratifikáció ügyében.

A héten elindul a társadalmi és a szakmai egyeztetés a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő jogszabálytervezetekről - tájékoztatott a Belügyminisztérium. A köznevelési államtitkár megerősítette: a kormány célja hogy folytassa a tanárok béremelését. Maruzsa Zoltán hozzátette: ha Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó uniós forrásokat, akkor az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lesz.

Indul a Baross Gábor Tőkeprogram, ami újabb 600 milliárd forintot juttat a gazdaságba. A kormány 3 ponton kívánja támogatni a hitelezési programot, amelyben elsőként a 150 milliárd forint keretösszegű ingatlan- és értékpapíralapok pillér indul meg. A Baross Gábor Tőkeprogrammal együtt a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül már 1.600 milliárd forintnyi tőkeforrás érhető el a gazdaság számára.

Mától szeptember végéig fix áron kapják a földgázt egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek. Így a következő gázév elejéig kiszámíthatóbbá vált mindazok gazdálkodása, akik határidőig igényelték a változó tarifáikról áttérést. Az Energiaügyi Minisztérium által felkínált lehetőség több mint 1.100 jogosult számára jelent könnyebbséget.

Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindult az új, egységes ügyeleti rendszer. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője közleményében azt írta: február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében kezdte meg működését az új ügyeleti rendszer, amely az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, Budapesten a jövő év elejétől lesz elérhető a lehetőség.

Minden érv amellett szól, hogy a Királyok útja-Nánási út legyen az árvízi védekezés fő helyszíne a Római-parton - jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint ezzel meg lehet védeni a terület természeti értékeit. Felidézte: évek óta tart a vita a Római-part és a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről, de a városvezetés megvizsgálta a különböző műszaki opciókat, amelyek alapján a műszakilag biztonságosabb, a természeti értékeket megőrző és nagyobb társadalmi támogatottságú nyomvonalat választotta.

Bemutatták Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának logóját és jelmondatát. A logón a Lánchíd rajza látható, amely Ferenc pápa gondolatára is utal, miszerint a keresztények sajátos feladata hidakká válni a világban – ismertette Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A látogatás jelmondata: Krisztus a jövőnk. Magyarország az első ország, ahova Ferenc pápa kétszer is ellátogat.

Nem tervez találkozót orosz és kínai kollégájával a G20-csoport új-delhi találkozóján az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken Taskentben azt közölte: ha Oroszország valóban komoly diplomáciai erőfeszítéseket tenne a háború lezárására, Washinton lenne az első aki nyitna a párbeszéd felé. Antony Blinken a tervek szerint szerda este utazik Taskentből a 20 legnagyobb fejlett és feltörekvő országot tömörítő G20 újdelhi miniszteri találkozójára, amelyen részt vesz Szergej Lavrov orosz és Csin Kang kínai külügyminiszter is.

Görögországban a legutóbbi jelentések szerint már 36-an haltak meg a hajnali vonatbalesetben. 85 sérült került kórházba. A tömegebaleset hatására benyújtotta lemondását a görög közlekedési miniszter. A rendőrség előzőleg őrizetbe vette Lárisza város pályaudvarának állomásfőnökét. Egy személyvonat és egy tehervonat ütközött össze, továbbra is tisztázatlan körülmények között, a helyi média szerint ez volt Görögország eddigi legsúlyosabb vasúti balesete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×