eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
A vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa (j) fogadja Erdő Péter prímást, esztergom-budapesti érseket Vatikánvárosban 2021.  szeptember 25-én. A magánkihallgatáson a magyarországi egyház és Európa előtt álló feladatokról beszéltek.
Nyitókép: A vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa (j) fogadja Erdő Péter prímást, esztergom-budapesti érseket Vatikánvárosban 2021. szeptember 25-én. MTI/EPA/Vatikáni média

Erdő Péter a pápalátogatásról: a fiatalok nem ránk kíváncsiak, hanem Krisztusra

A csíksomlyói "magyar misén" és 2021-ben a Hősök terén is érezhette a magyarok szeretetét a Szentatya az InfoRádiónak nyilatkozó esztergom-budapesti érsek szerint, aki azt is elmondta, miért állnak most a fiatalok az áprilisi pápalátogatás középpontjában.

Százezrek is részt vehetnek majd azon a szentmisén, amelyet a katolikus egyházfő pontifikál a Kossuth téren április végi (28-30.) budapesti tartózkodása idején. Olaszországon kívül Magyarország az egyetlen ország, ahová Ferenc pápa kétszer is ellátogat a beiktatása óta eltelt tíz év alatt – hangzott el a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtótájékoztatóján, ahol a pápai látogatás előkészületeiről számoltak be.

Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, "nagy öröm, hogy a pápa hozzánk, kifejezetten a mi kedvünkért jön el".

"Persze az is nagy öröm volt, amikor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra jött, de most kifejezetten hozzánk, ez azt hiszem,

egy magyar számára szívmelengető érzés"

– mondta a Magyar Katolikus Egyház főpásztora. Hozzátette, Budapesten kívül más helyszínekre is meg szerették volna hívni Ferenc pápát, de most ennyi volt a mozgástér, és így is találkozhat az ország minden részéből érkező emberekkel.

Hogy mi a titka a "dupla" látogatásnak, illetve annak, hogy a NEK után pár nappal már jelezte, szeretne visszatérni Magyarországra, azt mondta, "a hívő emberek és a közösség hangulata".

"Azt mondta, nagyon jól érezte magát a csíksomlyói magyar misén is, ott, ahol magyar zarándokok nagy többsége csak azért vállalt mindenféle kényelmetlenséget, hogy együtt ünnepelhesse a szentmisét vele. Aztán a Hősök terén ugyancsak láthatta azt, hogy nagyon nagy tömeg van, nemzetközi, de azért többségében mégiscsak magyarok, akik szeretettel fogadták őt, ezt a szeretet szeretné viszonozni" – mondta Erdő Péter.

A Szentatya jelezte, a fiatalokat és a hátrányos helyzetűeket látogatása során előnyben részesíti. Ezt kommentálva a bíboros megjegyezte, a fiatalok több szempontból is fontosak.

"A katolikus egyházban Ifjúsági Világtalálkozó van idén Lisszabonban. A másik, hogy a Magyar Katolikus Egyház feladatai közül az egyik kiemelt az ifjúság oktatása és nevelése, de ezen kívül is az ifjúság megszólítása. Tehát itt százezres tömegekről van szó. És szó van arról is, hogy a hitünk, a kultúránk, a közösségünk továbbélése ezen múlik. Mindent megteszünk, hogy Krisztus öröme és világossága eljusson

a fiatalokhoz, akik nem ránk kíváncsiak természetesen, hanem Krisztusra;

az ő jelenlétét érzik meg, ahol a pápa megjelenik."

Hozzátette, sokszor a tömeg azért morajlik fel, mert megjelenik a pápa, és érzik benne az emberek, hogy Krisztus helytartója.

Most a katolikus egyházban "a megfeszített munka hetei következnek", mivel rövid az idő, igaz, a helyszínek megválasztása "realista módon történt", megtöltésük "nem lehetetlen".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×