eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Sűrű programmal indul az Országgyűlés tavaszi ülésszaka

A törvényhozásnak egyebek mellett döntenie kell a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyásáról. A képviselők vitát rendeznek az akkumulátorgyárak környezeti és gazdasági hatásairól.

Megemlékezésekkel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn, 13 órakor: a képviselők négy, közelmúltban elhunyt társuk, a DK-s Kordás László, az MSZP-s Mécs Imre és az SZDSZ-es Tamás Gáspár Miklós, illetve Polyák Sándor életútja előtt hajtanak fejet. Napirend előtt mások mellett Greksza Liliana ukrán nemzetiségi szószóló is beszédet mond.

Ezt követően az Országgyűlés dönt a Mi hazánk egyik javaslatáról: az ellenzéki frakció azt szeretné elérni, hogy a parlament egyelőre ne vitázzon a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyásáról, ami egyébként az utolsó napirendi pont lesz szerdán.

Lesznek Interpellációk, kérdések és azonnali kérdések is.

Az ellenzék egyebek mellett az infláció elleni küzdelemről, a bezárt kisposták sorsáról, a rendőrök fegyver használatáról, az épülő akkumulátorgyárakról, a recski bányanyitásról, a méhészek támogatásáról, valamint az ügyeleti szolgálat és a háziorvosi rendszer átalakításáról érdeklődik majd. A Fidesz–KDNP-esek a nyugdíjemelésről a rezsivédelemről és a menekültellátásról szeretnének többet megtudni. A képviselők az ellenzék kezdeményezésére

egy vitát is rendeznek az akkumulátorgyárak környezeti és gazdasági hatásairól.

Kedden reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a parlament plenáris ülése. Különböző nemzetközi szerződések mellett megvitatják azt a javaslatot, amely ingatlanhoz juttatja a Károli Gáspár Református Egyetemet és egy másikat, amellyel Madách emlékévvé nyilvánítják 2023-at.

Szerdán reggel 9 órától megemlékeznek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok ünnepnapjáról, utána pedig az idei költségvetés módosítása, valamint a svéd és a finn NATO-csatlakozás jóváhagyása ad vitatémát. Erről Kocsis Máté fideszes frakcióvezető a következőket mondta: „Többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek. Volt olyan vélemény is, amely szerint a belépő országok eszkalációt jelenthetnek a fennálló konfliktusban. Ezeket mind nem tudjuk megítélni, nem a mi dolgunk, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy

amíg a miniszterelnök úr álláspontja egyértelmű, addig a frakcióé kevésbé, de ez az elfogadás rendjét nem fogja érinteni.”

A szerdai ülés napirend utáni felszólalásokkal zárul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×