eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter érkezik az egységes alapkiképzést teljesítő önkéntes területvédelmi tartalékos állomány katonai eskütételére a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisán, Budapesten 2022. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar hadsereg folyamatosan várja az érdeklődőket

A magyar honvédelmi miniszter úgy véli, a haza igényli, hogy szükség esetén kiálljunk mellette és meg is védjük. Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, de amíg a fegyveres konfliktus él, addig az eszkaláció veszélye is fennáll.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kossuth rádióban csütörtökön a Magyar Honvédség toborzókampányáról azt nyilatkozta, hogy ugyan a hadsereg folyamatosan várja az érdeklődőket, de most azért indítottak egyéves országos kampányt, hogy ne csak a már a honvédség iránt érdeklődőket érjék el. A fiatalokat a hadseregbe hívják, szövetségbe, a magyar társadalmat pedig egyfajta párbeszédre arról, hogy a haza védelme miért fontos. Azt is be akarják mutatni, hogy a magyar haderő mennyit fejlődött az utóbbi években.

A miniszter szerint a honvédségnek olyan fiatalokra van szüksége, akiknek jó az erőnlétük, nyelveket beszélnek, elszántak a haza védelme ügyében, és részt akarnak venni az élményben, amelyet az ehhez a közösséghez tartozás jelent. Hangsúlyozta:

minden szakma képviselői megtalálhatják a helyüket a hadseregben, ráadásul többfajta módon lehet csatlakozni.

Lehet csatlakozni például hivatásosként, akár egy egész életen át, vagy a tartalékos rendszerben, alkalmanként szolgálva.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a hadsereg fiatalításáról azt mondta, az a missziókban tapasztalatot szerzett, NATO-iskolában képzett, sok év óta szolgáló, fizikailag kiemelt állapotban lévő tisztek, altisztek előbbre jutásának lehetőségét jelenti.

Emlékeztetett arra is, hogy minden NATO-haderő szembesül azzal, hogy "egyfajta vízfej alakul ki" a magasabb rendfokozatú beosztásokban. Mint mondta, a kormány lehetővé tette, hogy a 45 évüket betöltött, 25 éves szolgálati viszonnyal rendelkezők méltó módon, a honvédelmi szolgálati juttatással kiléphessenek a civil életbe, utat engedve a fiataloknak.

A miniszter az M1 aktuális csatorna műsorának is vendége volt. Ott arról beszélt, az előrelátó haderőfejlesztés következtében ma már high-tech, innovatív, modern hadereje van Magyarországnak. Úgy fogalmazott, ezek az új eszközök

"lényegében guruló, páncélozott, lövegtoronnyal felfegyverzett iPadek, amelyeknek a működtetéséhez egy másik generációra van szükség".

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt az ukrajnai háborúról is, megismételve a magyar álláspontot: az emberéletek megmentésének a legjobb módja, ha abbamaradnak a fegyveres harcok, tárgyalások kezdődnek a felek között és a lehető leghamarabb megszületik a béke. Hangsúlyozta: a magyar emberek biztonságát garantálni kell, Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Amíg a fegyveres konfliktus él, addig az eszkaláció veszélye is fennáll – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×