eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rab Árpád elnöki tanácsadó (b), Csalár Dorina jogi munkatárs (b2), Aczél Petra kutatásvezető (b3) és Takács Bence kommunikációs igazgató (b4) a Biztonság az interneten: gyermek és családvédelem című panelbeszélgetésen a Szabadság és biztonság a digitalizáció világában 2023–2026 elnevezésű, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) évnyitó konferenciáján Budapesten 2023. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Koltay András: a hagyományos hatósági eszköztár egyre kevésbé hatékony

A szabályozás és a felügyelet területén új fellépést, az egyéni és vállalkozói szabadság, valamint a nemzeti érdek védelmét vállalja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új stratégiája, amelyet a szervezet elnöke mutatott be Budapesten, az NMHH évnyitó konferenciáján.

Koltay András a 2023-2026-os időszakra vonatkozó, Szabadság és biztonság a digitalizáció világában című stratégiáról szólva emlékeztetett arra, hogy az új technológiák és a digitális jövő számos kockázatot hordoz a gyermekvédelem, a fogyasztóvédelem, de akár már a fizikai biztonság terén is, ugyanakkor sok lehetőséget is jelent.

Az NMHH-nak az online óriásplatformok világában is hatékonyan kell védelmeznie a véleményszabadságot, a nyilvánosság sokszínűségét és a gyermekek biztonságát, mindezeket a nemzeti érdek szempontjából is vizsgálva – hangsúlyozta.

Koltay András hozzáfűzte ugyanakkor: a hagyományos hatósági eszköztár egyre kevésbé alkalmas a problémák kezelésére, az NMHH ezért nem csupán hatóságként kíván működni, hanem együttműködést ajánl a hírközlési és médiapiac minden szereplője számára - mondta el.

Társszabályozásokra és az önszabályozás támogatására van szükség - közölte az NMHH elnöke, hozzátéve: az együttműködéseket a digitális szolgáltatásokról szóló, nemrég megjelent európai uniós rendelet is immár kötelezően előírja.

Az NMHH tevékenységéről szólva elmondta: a hírközlés, a média, az űrtávközlés és a posta felügyelete egyaránt feladatuk.

A hírközlési piacon a nemzeti versenyképesség biztosítása és a magyar fogyasztók érdekeinek védelme egyaránt megjelenik az NMHH új stratégiájában

- emelte ki.

Nem ért a végéhez a médiaszolgáltatások szabályozásának életciklusa sem, ezen a területen az Európai Unió (EU) is új rendeleten dolgozik - mondta el az NMHH elnöke, aki részben még szabályozatlan területként szólt az űrtávközlésről.

Koltay András hangsúlyozta, hogy

az új uniós rendelet sem engedi az online platformok és a mesterséges intelligencia szabályozásának halasztását. "A következő években ez fogja rendezni az életünket"

- fogalmazott.

Mint elmondta, az NMHH - a hatósági feladatai ellátása mellett - a teljes társadalmi környezetet vizsgálva egyfajta tudásközponttá kíván válni, amelyhez bárki fordulhat.

Koltay András a legfontosabb feladatok között említette a gyermekvédelmet. Megújul például az NMHH Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központja, de a hatóság a fizikai tevékenység mellett jelentős online jelenlétet is szeretne elérni, a gyerekeket, a szülőket és a tanárokat egyaránt célozva.

Az NMHH felvette a kapcsolatot az összes médiapiaci és hírközlési szakmai szervezettel, az eddiginél nagyobb volumenű, illetve új tudományos együttműködéseket indít az egyetemekkel, aktívan részt vesz továbbá a nemzetközi szervezetek munkájában is - közölte a hatóság elnöke.

Mindez egy nagyobb szellemi és fizikai építkezés része, rövidesen átadják például az NMHH új mérőkomplexumát és irodaházat - mondta Koltay András.

Koltay András az InfoRádió szerdán az este 6 órakor kezdődő Aréna című műsorának vendége lesz.

További megszólalók

A tudatos médiafogyasztás jelentőségét és a gyerekek erre való felkészítését hangsúlyozták a szakértők a Biztonság az interneten - gyermek- és családvédelem című panelbeszélgetésen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) évnyitó konferenciáján.

Rab Árpád jövőkutató, az NMHH elnöki tanácsadója kijelentette, felelőtlennek tartja azokat a szülőket, akik "annyival elhárítják a dolgot, hogy én úgysem értek hozzá", mert meg lehet tanulni a szűrőprogramok használatát, és le is lehet ülni a gyerekekkel játszani a számítógépen.

A szülőknek mintát kell mutatniuk, hogy nem az eszköz használja az embert, hanem az ember használja az eszközt valamire - tette hozzá. Rab Árpád szerint

a technológia önmagában nem rossz, szükség is van rá, de növelni kell a tudatosságot.

A médiatudatosság növelésének kérdésében egyébként trendforduló látszik, mert míg korábban inkább az állam és az oktatás feladatának tartották ezt, mostanra egyre többen a szülők felelősségét emelik ki - mondta a tanácsadó.

Hozzátette, a hatóságok feladata megmutatni azt, milyen kockázatokkal járnak a különböző tevékenységek az interneten, ezzel pedig a szülő kezébe adni a felelősségteljes döntés lehetőségét.

Aczél Petra, az NMHH kutatásvezetője úgy fogalmazott, a családok tekintetében a média olyan mint egy "otthon, amelynek a kulcsa azonban nem a családtagoknál van". A családoknak fel kell ismerniük azt is, hogy az internetezés már egyfajta "életmód".

Az emberek átlagosan három órát töltenek naponta a világhálóan, de ez nem fókuszált, hanem megosztott figyelem. Ha egyszerre két dologra figyelek, akkor 40 százalékkal csökken a figyelem - hívta fel rá a figyelmet a kutatásvezető.

Védeni kell a gyereket a káros tartalmaktól, és meg kell tanítani nekik, hogyan ismerjék fel, mi igaz és mi hamis - mondta.

Aczél Petra arról is beszélt, a mai szülői nemzedéket nem készítették fel arra, hogy tudatos médiafogyasztást tanítson a gyerekeknek, és sokszor a szülők maguk sem tudatos médiafogyasztók.

Csalár Dorina, az NMHH jogi munkatársa azt mondta, a jogsértő és kiskorúakra káros tartalmakról érkező bejelentéseket fogadó Internet Hotline jogsegélyszolgálat munkatársaként úgy látja, van mitől megvédeni a gyerekeket az interneten. A legtöbb bejelentés a káros tartalmakról egyébként a szülőktől érkezik - jegyezte meg.

Csalár Dorina bemutatta a hatóság új kampányát is, amely a videojátékokat játszó gyerekek szüleinek segít, hogy jobban értsék ezt a világot. A szülők ne az előítéletek mentén, hanem átfogó kép ismeretében tudják támogatni gyermekeiket, kihasználva a játék nyújtotta lehetőségeket - mondta.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×