eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Demokratikus Koalíció

Gyurcsány Ferenc évet értékelt: Nem ellenzéke vagyunk ennek a kormánynak, hanem ellenfele

Harcos szavakkal beszélt a Demokratikus Koalíció elnöke a párt XIII., tisztjújító kongresszusán.

Két héttel Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője előtt több ellenzéki párt is összehívta kongresszusát. Szombaton az LMP és a Momentum tartott rendezvényt és értékelt évet (a visszatérő momentumos Donáth Anna elmondása szerint jövőt). Vasárnap a Demokratikus Koalíció tisztújító kongresszust rendez.

Molnár Csaba EP-képviselő beszélt először, utána egy összefoglaló következett. "Mi vagyunk az egyetlen párt, akik fel tudtak állni a Márki-Zay Péter okozta történelmi vereségből" - hangzott el ebben, utalva arra, kit tartanak a választási kudarc egyértelmű felelősének.

Gyurcsány Ferenc pártelnök szólalt fel - évértékelőjét influenzásan tartotta. Az elején leszögezte, hogy szerintük Magyarország helye Európában van, míg a kormány szerint annak szélén, és "lehet Brüsszelezni", de számára Európa nem a városokat vagy a politikát, hanem a kölcsönös tisztelet kulturáját jelenti.

Oroszországot egyértelműen háborús bűnösnek kell tekinteni - mondta az ukrajnai háború kapcsán, hozzátéve, hogy a bucsai mészárlás óta Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnös. Ezután Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet mérlegelni és vélt vagy valós gazdasági, stratégiai előnyök miatt együttműködni Putyinnal. Úgy gondolja, ha Orbán Vikor ezt nem veszi figyelembe, akkor nem szuverén, vagyis Magyarország sem szuverén, így szembe kell menni ezzel a nem szuverén vezetővel.

Meglátása szerint a mostani kormány azt akarja, hogy az ő hitének legyünk a foglyai, de ezt nekünk el kell utasítanunk, mert nem lehet a kormány foglár egy országban. “Annak a hazának, amit mi ajánlunk mindenkinek, annak van hite. Van közös ügyünk. Hiszünk a jóban. Tudjuk, hogy mi a jó és a rossz közti különbség. Hiszünk az emberi tisztességben. Hiszünk a szó és az írás erejében. A munkában, a becsületben, a jog uralmában, az ember irgalmában és folytathatnám. Van egy hitünk, ami független az írott jogtól, ami arra vonatkozik, hogy tisztességesen viselkedünk. (...) Van, akinek ehhez kell kapaszkodniuk a teremtő istenhez. Mások úgy gondolják, hogy nekik nem kell ehhez a teremtő istennel való kapcsolódás. Itt nem lehet döntést hozni. Az isten teremtette az embert, vagy az emberi elme teremtette istent? Ezt nem tudjuk, ezért az állam jobban teszi, ha távol tartja magát ettől.

Vagyis a jóban való hit közös ügyünk, a vallás pedig magánügy”

Úgy vélte, a kormány nem teljesíti a két legfontosabb feladatát, hogy vigyázzon az országra és az emberekre. Magyarország ma magányosabb, mint az elmlt két évtizedben, az emberek védtelenebbek, mint bármikor a rendszerváltás óta. "A mai kormány cserbenhagyta az országot és az embereket" - jelentette ki.

"Nem lehet legyőzni a Fideszt, ha közben valójában megadjuk magunkat neki. Ha valaki azt mondja, hogy az iskolák és az oktatás ügye, az akkumulátorgyárak telepítése vagy nem telepítése nem politikai kérdés, az valójában nem legyőzni, hanem meggyőzni akarja a Fideszt, és aki ezt akarja, az meg akarja tartani a Fideszt" - fejtette ki.

Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet külön-külön megküzdeni oktatásért, környezetvédelemért stb., mert

"ennek a rendszernek a lényege, hogy ellopta a hazánkat, és ha ezt tette, akkor le kell váltani, nem pedig az egyes elemeket kell megváltoztatni.

Aki nincs ellene, az vele van" - utalt ismét arra, hogy “nincs harmadik út.

Szerinte legalább 2 millió ember van, aki más Magyarországot akarna. Nekik a DK nevében azt ajánlotta, hogy egy stratégiai magatartás van: a teljes szembenállás a kormánnyal és a teljes azonosulás a hazával, mert ez az egyetlen sikerrel kecsegtető ellenzéki stratégia. A teljes szembenállás alatt azt értette, hogy minden lehetséges törvényes eszközzel fel kell lépni annak érdekében, hogy gyengítsék ezt a kormányt. "Miután ez a kormány a hazánkkal szemben érvényesíti akartát, ezért gyengítenünk kell. Ez a kormány törvénytelen, erkölcstelen, becstelen, bűnöző kormány" - hangoztatta.

"Nem ellenzéke vagyunk ennek a kormánynak, hanem ellenfele, és ekként járunk el", jelentette ki, majd közölte: "ezt a rendszert olyanok csinálják, akik eladták a becsületüket. A Fideszt aktívan támogatni több mint bűn, az szégyen".

Az ország a máról szól, a haza a holnapról. Utóbbi esetében a gyerekekről, unokákról kell beszélni és tenni, ezért a haza egyik legfontosabb ügye az iskola és az oktatás. Szerinte az oktatás problémái elsősorban nem az anyagi problémákról szólnak, hanem arról, hogy nem a gyerekek állnak annak középpontjában.

Kifejtette: olyan országban szeretne élni, olyan ország polgára szeretne lenni, ahol a mintegy 800 ezer, nagy bajban lévő, kitaszítottságtól, megbélyegzettségtől és szegénység től szenvedő cigány problémájától nem fordítja el a fejét.

A Dobrev Klára vezette árnyékkormány feladata, hogy dolgozza ki a holnap Magyarországának programját.

"Mondjuk el az embereknek, hogy Dobrev Klára vezetésével a DK-val tiéd lesz a haza, érted lesz a haza, közös hazánk a Magyar Köztársaság jra erős és becsületes otthona lesz valamennyi magyarnak."

Négy dolga van a DK-nak a pártelnök szerint:

1. A legfontosabb: a DK legyen az otthona az Orbán-kormány ellenfeleinek.

2. Meg kell mutatni, hogy van remény, illetve van út, hogy reményből valóság legyen.

3. "Vitathatatlan sikereink mögött ott van, hogy ott vagyunk az ország nagyon sok helyén. A DK-nak továbbra is dolga, hogy ott legyen mindenhol az országban - minden településen, ha kell -, ahol vágyják a szabad európai életet, és ennél jobb európai hazát kívánnak. Mindezért tenni kell minden helyen.

4. "Őrizni kell a haza tisztességét, hogy lássák, van egy olyan Magyarország is, amely barátokat, partnereket és békét keres a világban. Magyarország barát akar lenni, nem ellenfél."

A beszéd végén Gyurcsány Ferenc elbúcsúztatta Vágó Istvánt és Avarkeszi Dezsőt. Bár már nem lesznek elnökségi tagok sem várhatóan, Avarkeszi marad a Nemzeti Választási Bizottság tagja, Vágó pedig "ha akarná se tudná befogni a száját", jelen marad tehát a Facebookon is például a párt ügyének támogatójaként.

"Magyarországért, a köztársaságért és Európáért" - zárta évértékelését a szokásos szavaival, majd elhangzott a Himnusz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×