eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Elhunyt a híres magyar biztonságpolitikai szakértő

Elhunyt Deák Péter biztonságpolitikai szakértő, 92 éves volt.

Deák Péter nyugalmazott honvéd ezredes volt és egyben a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központjának egyik alapítója.

A Hírklikk adott róla életrajzot. Deák Péter felsőfokú tanulmányait 1949-től 1951-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kezdte, de 1951-ben eltávolították az amerikaiaktól még 1946-ban elfogadott segély miatt. Ekkor két éves tiszti iskolára jelentkezett, majd ennek elvégzése után hadtáptiszt lett, 1958-61 között a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián tanult és hosszú évek múltán történelemből 1966-ban diplomázott.

1990-től hosszú évekig a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központjának tudományos vezetője volt. Szakterülete a biztonságpolitika, a veszély- válság- és konfliktuselemzés a nemzetközi kapcsolatokban.

A MTA Nemzetközi Tanulmányok Bizottságának tagja, a Magyar Atlanti Tanács alelnöke. Egyetemi tanár, biztonságpolitikát oktat az ország három egyetemén és doktori iskolájában. A hadtudományok kandidátusa 1973-tól, a hadtudományok doktora 1981-től. 1988-ban Stromfeld Aurél-díjjal tüntették ki. Fő művei: Az arcvonal mögött (1982), Félelem ellen (2005), A biztonságpolitika kihívásai (2005), Biztonságpolitikai Kézikönyv(2007).

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×