INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

deák péter

halál

biztonságpolitika

Elhunyt a híres magyar biztonságpolitikai szakértő

Elhunyt a híres magyar biztonságpolitikai szakértő

Infostart

Elhunyt Deák Péter biztonságpolitikai szakértő, 92 éves volt.

Deák Péter nyugalmazott honvéd ezredes volt és egyben a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központjának egyik alapítója.

A Hírklikk adott róla életrajzot. Deák Péter felsőfokú tanulmányait 1949-től 1951-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kezdte, de 1951-ben eltávolították az amerikaiaktól még 1946-ban elfogadott segély miatt. Ekkor két éves tiszti iskolára jelentkezett, majd ennek elvégzése után hadtáptiszt lett, 1958-61 között a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián tanult és hosszú évek múltán történelemből 1966-ban diplomázott.

1990-től hosszú évekig a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központjának tudományos vezetője volt. Szakterülete a biztonságpolitika, a veszély- válság- és konfliktuselemzés a nemzetközi kapcsolatokban.

A MTA Nemzetközi Tanulmányok Bizottságának tagja, a Magyar Atlanti Tanács alelnöke. Egyetemi tanár, biztonságpolitikát oktat az ország három egyetemén és doktori iskolájában. A hadtudományok kandidátusa 1973-tól, a hadtudományok doktora 1981-től. 1988-ban Stromfeld Aurél-díjjal tüntették ki. Fő művei: Az arcvonal mögött (1982), Félelem ellen (2005), A biztonságpolitika kihívásai (2005), Biztonságpolitikai Kézikönyv(2007).

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018