eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk

A miniszterelnök szerint történelmi csúcson vannak Magyarország pénzügyi tartalékai - a nap hírei

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az új kormányrendelet miatt. Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben.

A miniszterelnök szerint történelmi csúcson vannak Magyarország pénzügyi tartalékai. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában arról beszélt: az elmúlt 3 hónapban gyűltek fel a készletek részben a rezsicsökkentés miatt, valamint azért, mert a kormány felkészült a veszélyek korára. Szerinte a rekordmértékű beruházások az idén tovább bővülhetnek. Úgy fogalmazott: Brüsszel nem érte el azt a célját, hogy pénzügyileg sarokba szorítsa Magyarországot. Szerinte az Erasmus pályázatok felfüggesztéséről szóló döntés hátterében is ez az uniós frusztráció áll. Megismételte: megegyezés hiányában az állam kifizeti a jövő évi ösztöndíj költségeket, így nem éri kár a magyar diákokat.

Nem tett vallomást, és panasszal élt gyanúsítása ellen az a férfi, aki rendőröket késelt meg Újbudán. Az egyik rendőr belehalt sérüléseibe. A 29 éves Baumann Pétert a belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki. A temetés költségeit a rendőrség viseli. Az újbudai kapitányságnál az este gyertyagyújtással emlékeztek a meggyilkolt rendőrre. --- A rendőrség este tíz után kapott bejelentést, hogy a 11. kerületi Lecke utcában egy társasházban lakó férfi be akart törni a szomszédjához. A férfi késsel támadt a kiérkező rendőrökre, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr lábon lőtte. Az ORFK és a Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatóján is elhangzott, hogy nem terrorcselekmény történt.

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az új kormányrendelet miatt, amely átírta a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok elbocsátásának szabályait. A szervezet szerint a rendelettel a kormány elismeri a súlyos tanárhiányt. A PDSZ azt javasolja a tanároknak, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni, mert akkor a kormány eléri célját anélkül, hogy egyetlen lépést is tenne a közoktatás helyzetének javításáért. A Pedagógusok Szakszervezete úgy véli: a rendelet sérti a törvény előtti jogegyenlőséget, mert a munkáltatókat jogtalan előnyben részesíti a munkavállalókkal szemben. A PSZ jelezte, csatlakozik a PDSZ január 23-án kezdődő sztrájkjához.

A magyar energiabiztonság, illetve a gázellátás alapvető feltétele, hogy van-e hosszú távú megállapodás Oroszországgal, valamint az, hogy zavartalan legyen a Török Áramlat gázvezeték működése – jelentette ki a kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár. Menczer Tamás kiemelte: a kormány ettől függetlenül folyamatosan keresi a lehetőséget a gáz más irányú beszerzésére.

Decemberben 24 és fél, 2022-ben átlagosan 14 és fél százalékos volt az infláció – ismertette a KSH. Az elemzők 25 százalék feletti értéket vártak. Az élelmiszerek ára 44,8 százalékkal emelkedett egy év alatt. A háztartási energia 55,5 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 97,8, a tűzifáé 58,6, a palackos gázé 48,7, az elektromos energiáé 27,8 százalékkal nőtt.

Megszületett az idei bérmegállapodás a Budapesti Közművek hulladékbegyűjtésben dolgozóival, akik 16 százalékos emelést kapnak januártól. Az egyezség fontos eleme, hogy átalakítják a társaságnál évek óta alkalmazott, az egyes résztevékenységek bérezését rögzítő ösztönző rendszert. Ez az átalakítás már összhangban van a július 1-től induló, a körforgásos gazdaság elveinek megfelelően kialakított új országos hulladékgazdálkodási modellel is.

Ismét bejelentették a Donyec-medencei Szoledár elfoglalását az oroszok, az ukránok viszont állítják, a védők kitartanak. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a város elfoglalását az orosz légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok tűzcsapásai tették lehetővé. Ukrajna védelmi miniszter helyettese viszont azt közölte, hogy az éjszakai heves harcok után is kitartanak az ukrán katonák Szoledarnál. A kis bányászváros elfoglalásával az oroszok számára lehetségessé válna a Bahmutban állomásozó ukrán csapatok elszigetelése.

A lengyel parlament alsóháza jóváhagyta a legfelsőbb bíróságról szóló törvény módosítását, ami lehetővé teheti a Lengyelországnak szánt uniós helyreállítási források kifizetését. A tervezet most a szenátus elé kerül. A módosításokra a kormány beszámolója szerint rábólintottak az illetékes uniós biztosok, azok megfelelnek a lengyel helyreállítási tervben megszabott egyik fő feltételnek. A leglényegesebb változás, hogy a bírák fegyelmi ügyei a legfelsőbb bíróságtól egy másik intézmény, a legfelsőbb közigazgatási bíróság hatáskörébe kerülnek át.

Az országban elsőként végeztek fül-orr-gégészeti beavatkozásokat robot segítségével Pécsen. A DaVinci Xi nevű, közelmúltban beszerzett sebészeti robottal a száj és garat korai daganatainak ellátása válik lehetővé, elkerülve a hagyományos műtétek okozta nagyfokú roncsolást.

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben. A Komondor nevű berendezést a Kassai úti campuson, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség szuperszámítógép központjában helyezték üzembe. A szuperszámítógép 4,7 milliárd forintba került, teljesítménye öt petaflops, ami percenként 50 ezer laptopnyi kapacitásnak felel meg. A berendezést az egész országban fogják használni, háromnegyed részben kutatók, de 20-25 százalékban a vállalkozásoknak is a rendelkezésükre áll.

Elkészült Magyarország földrengés-veszélyeztetettségi térképe. A szakemberek szerint Magyarország földrengés-aktivitása közepes, ami miatt a nagy rengések ritkák. A statisztikai vizsgálatok alapján 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengés Magyarországon átlagosan 40-50 évente fordul elő.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×