eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
KIFÜ
Nyitókép: KIFÜ

A világ legjobb szuperszámítógépei között debütált a debreceni Komondor

Átadták a felhasználóknak a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett Komondor szuperszámítógépet. Az 5 petaflops összteljesítményű rendszer a világ top 500 szuperszámítógépének rangsorában rögtön a középmezőnyben debütált.

A most átadott gép az elmúlt években elindult nagykapacitású szuperszámítógép fejlesztési program részeként áll a felhasználók rendelkezésére. Hazánk eddigi legerősebb szuperszámítógépét a felsőoktatás, közoktatás, kutatóközpontok, könyvtárak, közgyűjtemények és kormányzati felhasználók mellett az innovatív piaci szereplők is közel 100 Gb/s hozzáférési sebességgel használhatják. A KIFÜ, Kompetencia Központja a rendszer használathoz szükséges specifikus ismeretek átadását is biztosítja.

A High Performance Computing (HPC) infrastruktúra mára a legátfogóbb kutatási eszközök egyikévé vált, az ipari innováció meghatározó motorja. A KIFÜ csúcstechnológiát képviselő energiahatékony Cray EX rendszere megegyezik a világ legerősebb szuperszámítógépének (Frontier) rendszerével, gyártója a HPC technológiában kiemelkedő Hewlett Packard Enterprise (HPE) – olvasható az ügynökség sajtóközleményében. A Komondor processzorokat tartalmazó, gyorsítókkal is rendelkező, dedikált mesterséges intelligencia, valamint adatelemző partíciót is tartalmaz, ezekkel a számítási igények széles spektruma lefedhető. A szuperszámítógép telepítése és tesztelése 2022 szeptemberben kezdődött meg a KIFÜ Debreceni Egyetem, Kassai úti campusán található Szuperszámítógép Központjában.

„Több mint 2 éves fejlesztési folyamat eredménye az, hogy ma átadhatjuk a felhasználóknak a Komondort. Ezzel a régiós szinten is kiemelkedő teljesítményű számítógéppel olyan mélységű kutatásokat végezhetünk, mint például a beszéd- és arcfelismerés, a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás, gyógyszerkutatás, vagy a precíziós orvostudomány. Ezekre a hagyományos számítógépek nem alkalmasak” – mondta el Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke.


Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az egyetem szerepét összefoglalva elmondta, hogy a Komondor az egyetem Kassai úti campusán abban az épületinfrastruktúrában került elhelyezésre, amelyet még 2014-ben az egyetem önerőből kifejezetten erre a célra hozott létre. A Debreceni Egyetem informatikai karának képzési és tudományos portfóliójában is nagy szerepet játszik az adattudomány és a mesterséges intelligencia. A számítási teljesítmények mellett keletkező hulladékhő pedig a technikai, kereskedelmi és számviteli megoldásokat követően a szomszédos városi uszodában hasznosulhat, külön hűtési feladatokat is megtakarítva, így kettős energetikai hatékonyságjavítást szolgáló innováció is megvalósulhat „melléktermékként”.

Papp László polgármestere arról beszélt, hogy „a debreceni HPC fejlesztés az évtized legnagyobb volumenű hazai informatikai fejlesztése, amelynek eredményeit Debrecen város is élvezheti majd. Debrecen városában minden adott ahhoz, hogy a tehetséges egyetemi hallgatók, a kutatók megtalálják számításaikat.”

KIFÜ
KIFÜ

A Komondorról további részletek itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×