eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadást tart Új feladatok, új megoldások címmel a Mathias Corvinus Collegium (MCC) rendezvénysorozatának hetedik állomásán, Székesfehérváron 2022. november 10-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Navracsics Tibor: megpróbáljuk visszahozni a konzultációt a törvényhozásba

Ezzel kapcsolatban modellváltó egyetemekkel kötött megállapodást a kormány.

"Megpróbáljuk újra bevezetni a magyar törvényhozási kultúrába a konzultáció intézményét" – hangoztatta a területfejlesztési miniszter Budapesten.

Navracsics Tibor erről annak kapcsán beszélt, hogy a területfejlesztés jogterületein folytatott tudományos együttműködés szorosabbra fűzése érdekében stratégiai partnerségi megállapodást kötött tizenhárom felsőoktatási intézménnyel.

Hozzátette:

nem az eseti jellegű vagy informális konzultációt kívánják újra bevezetni,

hanem a konzultáció olyan intézményesített formáját, amely lehetővé teszi, hogy a területfejlesztési kormányzat többletinformációkat, szofisztikált véleményeket kapjon, a felsőoktatási intézmények pedig megkapják a kormányzat terveit, a jövőre vonatkozó irányait és elképzeléseit.

A miniszter közölte: azt reméli, hogy a megállapodás olyan távlatos párbeszéddé alakulhat át, amelynek eredményeként együtt formálhatják "Magyarország stratégiai irányait", köztük azokat, amelyeknek területfejlesztési vonzatuk van.

Utalt arra, hogy a megállapodások első körének aláírására olyan felsőoktatási intézményeket hívtak meg, amelyek modellváltók, vagy legalábbis speciális státuszúak, továbbá földrajzi fekvésük vagy képzési profiljuk miatt különösen fontosak számukra.

Reményének adott hangot, hogy e megállapodások révén a kormányzat is többlettudással rendelkezhet Magyarországról.

A miniszter a magyar politika egyik nagy tévedésének nevezte, hogy politikusok, döntéshozók úgy gondolják, sokat tudnak Magyarországról.

"Az én tapasztalatom (...), hogy a probléma nem az, hogy túl sokat, tudunk Magyarországról, hanem éppen az, hogy túl keveset" - hangoztatta.

Kiemelte: "minden információforrást meg kell ragadnunk, minden véleményt fontolóra kell vennünk, ami lehetővé teszi azt számunkra is, hogy önvizsgálattal, vizsgálattal, az álláspontok alakításával egy jobban Magyarországra, az egyes régiókra, településekre és közösségekre szabott jövőképpel és cselekvési tervvel rendelkezzünk".

Navracsics Tibor azt reméli, hogy az aláírással meg tudják alapozni egy összességében sokkal erősebb, rugalmasabb és versenyképesebb területfejlesztési politikát és Magyarországot.

Az együttműködési megállapodást

  • a Budapesti Corvinus Egyetemmel,
  • a Debreceni Egyetemmel,
  • az Etudus Egyetemmel,
  • a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel,
  • a Miskolci Egyetemmel,
  • a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel,
  • a Neumann János Egyetemmel,
  • a Nyíregyházi Egyetemmel,
  • az Óbudai Egyetemmel,
  • a Pannon Egyetemmel,
  • a Pécsi Tudományegyetemmel,
  • a Szegedi Tudományegyetemmel és
  • a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel

kötötte meg a miniszter.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×