eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Bucsy Levente/Infostart

Publicus-felmérés: a fideszeseket nagyon megosztja, ami most az oktatásban történik

Tízből hét megkérdezett támogatja a tanárok tiltakozását, még a fideszesek harmada is így vélekedik - derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából. Pulai András ügyvezető beszélt az InfoRádióban a felmérés részleteiről.

Szinte az összes megkérdezett hallott arról, hogy polgári engedetlenséggel és gördülő sztrájkkal tiltakoznak a pedagógusok az alacsony bérek és a túlterheltség miatt – mutat rá a Népszava megbízásából, október 3-6. között készített reprezentatív közvéleménykutatás.

A felmérés szerint a magyarok 69 százaléka támogatja is a tanárok törekvéseit - mondta az InfoRádiónak Pulai András, a kutatást készítő Publicus Intézet ügyvezetője.

"Van pártpreferenciás törésvonal, a fideszesek 58 százaléka nem támogatja a tiltakozást, az ellenzéki szavazók 96 százaléka viszont igen. A bizonytalanok 72 százaléka a tanárokkal ért egyet" - részletezte Pulai András. Hozzátette: minél fiatalabbak voltak a válaszadók, annál inkább támogatták az akciókat, a 30 év alattiak 84 százaléka, de még az idősebb korosztályban is a támogatók vannak többen.

A kutatásban részt vevők 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy

van 18 éven aluli, iskolás gyermeke. Ezen szülők 72 százaléka pedig támogatná a pedagógusok munkabeszüntetését azzal, hogy sztrájk idején nem vinné iskolába gyermekét

- ismertette a felmérés eredményét Pulai András.

A megkérdezettek ugyancsak 72 százaléka jelentette ki, hogy nem ért egyet azzal, hogy a kormány az uniós pénzek folyósításától tette függővé a pedagógusok béremelését - magyarázta Pulai András.

"A kormánynak azon érvelését, hogy csak akkor emelik a tanárok bérét, ha megérkezik erre az uniós pénz, nem fogadják el, 71 százalékos arányban. A fideszeseket is teljesen megosztja ez a kérdés."

Azt a tankerületi gyakorlatot, amely szerint a sztrájkoló tanároktól több bért vonnak le, mint amennyi órájuk elmaradt a munkabeszüntetés miatt, a kormánypártiak 62 százaléka, az ellenzékiek 96 százaléka, a bizonytalan politikai hovatartozásúaknak pedig 87 százaléka helytelenítette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×