eur:
395.31
usd:
364.53
bux:
65596.86
2024. március 19. kedd Bánk, József

A sztrájkbizottság összehívását és oktatási kormánybiztos kinevezését kérik a pedagógus szakszervezetek - a nap hírei

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás a kisvállalkozásoknak – erősítette meg a Technológiai és Ipari Minisztérium. A Budapest-család minden tagja megkapja a bruttó 200 ezer forintos rendkívüli rezsitámogatást.

A sztrájkbizottság ülésének jövő heti összehívását, valamint az oktatás minden területéhez értő kormánybiztos kinevezését kéri a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött nyílt levélben. Az érdekképviseletek szerint a kormánynak nem kellene Brüsszelre várnia, mert az állami költségvetésből is megkezdhetné az érdemi béremelések kifizetését, ezért a jövőben nem fogadják el ezt magyarázatként. A Pedagógusok Szakszervezete október 14-re újabb sztrákjot hirdetett és jeleze: tagjai részt vesznek a diákok október 23-ára meghirdetett szolidaritási tüntetésén is.

Oktatási stratégiát dolgoz ki a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt november elején kezdi meg az egyeztetést a szakmai szervezetekkel és az oktatás más szereplőivel, köztük a diákokkal. A párt szerint rendezni kell a béreket is, mert megbecsült pedagógusok nélkül nincs jól működő oktatási rendszer.

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás a kisvállalkozásoknak – erősítette meg a Technológiai és Ipari Minisztérium. A tájékoztatás szerint a cégek negyedik negyedéves rezsiköltségeik növekményének feléhez igényelhetnek majd állami hozzájárulást. A regisztráció október 20-án indul. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy 2024 végéig energiahatékonysági beruházást hajtanak végre. A programban vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a fejlesztési hitelhez kapcsolódó önerő kiegészítéséhez.

A megélhetési válság miatt nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. Az érdekképviseletek kiemelik: az európai munkavállalók példátlanul súlyos megélhetési válsággal néznek szembe. Mint fogalmaznak: a dolgozók és szakszervezeteik Európa-szerte egy 6 pontos terv elfogadását követelik, amelynek célja a válság leküzdése és a munkavállalókért működő gazdaság létrehozása.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország akkor tudja fenntartani a gazdaság növekedési pályáját, ha továbbra is sikeresen ösztönzi a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi munkahelyteremtő beruházásait. Szijjártó Péter Facebook-oldalán úgy fogalmazott: Magyarország mára az elektromosautó-ipar európai fellegvára, a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártási kapacitása Magyarországé. Hozzátette: mára a koreaiak alkotják a harmadik legnagyobb beruházói közösséget hazánkban.

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról. A zöldpárt attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását. Murguly Mihály, az LMP helyi politikusa nehezményezte, hogy a helyi lakosságot senki nem kérdezte meg arról, hogy akar-e akkumulátorgyárat. Az LMP helyi szervezete ezért népszavazást kezdeményez az ügyben. Korábbi bejelentés szerint Magyarország történetének legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai CATL hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben.

Szeptemberben 2 milliárd 230 millió euróval 38 milliárd 740 millió euróra nőttek a jegybank devizatartalékai. A nemzetközi tartalék a Magyar Nemzeti Bank honlapján megjelent előzetes adatok szerint augusztusban is 667 millió euróval nőtt.

Átadták az utazóközönségnek a 160 milliárd forintból korszerűsített Budapest - Hatvan vasútvonalat. A részben uniós, részben hazai forrásokból megvalósított fejlesztés 10 év alatt készült el – mondta el Gödöllőn a közlekedésért felelős államtitkár. Az átadón Vitézy Dávid ismertette továbbá, hogy a pálya 56 kilométeren újult meg, 28 kilométeren zajvédő fal is épült, növelték a sebességet, megállókat és állomásokat újítottak fel, akadálymentesítettek, továbbá vasúti átjárók és P+R parkolók is épültek.

A Budapest-család minden tagja megkapja a bruttó 200 ezer forintos rendkívüli rezsitámogatást – jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely hozzátette: a fővárosi cégekkel, intézményekkel és szakszervezetekkel tartott egyeztetésen arra jutottak, hogy azt a rendkívüli rezsitámogatást, amit a hulladékszállításban dolgozók megkapnak, kiterjesztik a Budapest-család mind a 26 ezer dolgozójára. Az intézkedés 5 és fél milliárd forint kiadást jelent a fővárosnak.

Az ukrajnai háború és az energiaválság lesz a legfőbb téma az Európai Unió 27 tagállamának informális csúcstalálkozóján Prágában - mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök amikor megérkezett a tárgyalások helyszínére. Josep Borrel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője bejelentette: a csúcstalálkozón felszólítja a tagállamok vezetőit az újabb közös fegyverszállítás finanszírozására Ukrajna számára, amire az Unió eddig 2,5 milliárd eurót szabadított fel védelmi alapjából.

Alesz Bjaljacki fehérorosz aktivista, az orosz Memorial emberi jogvédő szervezet és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapja az idén a Nobel-békedíjat - jelentette be a kitüntetést odaítélő testület Oslóban. A Norvég Nobel-bizottság indoklása szerint a díjazottak a civil társadalmat képviselik hazájukban, és évek óta kiállnak azért, hogy az emberek szabadon bírálhassák a hatalomban lévőket és az állampolgárok alapjogai érvényesülhessenek.

Október 18-án 11 órakor kísérik utolsó útjára Szakcsi Lakatos Bélát, a magyar dzsessz kiemelkedő alakját. Az október 2-án 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában vesznek végső búcsút.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×