eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma
Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatót tart, miután leadta szavazatát az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

A többség helyteleníti a külföldről érkező kampánypénzeket - mondja a Századvég

A magyarok 62 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy hazai politikusok és politikai pártok akár közvetlenül, akár közvetve jelentős kampánytámogatást fogadjanak el külföldről, külföldi szervezetektől, illetve milliárdosoktól. Ez a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából derült ki.

A felmérés azzal összefüggésben vizsgálta meg a magyarok véleményét, hogy a hatpárti baloldali összefogás egykori miniszterelnök-jelöltjéhez, Márki-Zay Péter és az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom jelentős, tengerentúli, pénzügyi adományokhoz jutott az áprilisi választások kampányában.

A kutató intézet emlékeztet rá, hogy Magyarországon a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény megtiltja, hogy a pártok külföldi szervezetektől és nem magyar állampolgároktól vagyoni hozzájárulást fogadjanak el, továbbá tilalmazza a névtelen adományokat is. A rendelkezés célja az, hogy kizárja a választások külföldről történő befolyásolását.

A Századvég ugyanakkor elismeri, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), nem párt, hanem egyesület, így nem vonatkozik rá a fenti tilalom.

A Századvég felmérése a kifogásolható párt támogatásokról.
A Századvég felmérése a kifogásolható párt támogatásokról.

A témával az Infostart is foglalkozott korábban. Azt írtuk, hogy az országgyűlési választási kampányba a kormánypártok szerint megtörtént jogellenes külföldi beavatkozási kísérlet nagy vitát vált ki a patkó két oldala között.

A közvélemény kutatók arra is kíváncsi voltak: miként vélekednek a megkérdezettek a pártok külföldi finanszírozásáról:

A Századvég felmérése a kifogásolható párttámogatásokról.

A Századvég szerint bár a történtek jogi megítélése még vitatott, a válaszadók többsége elutasítja, hogy a hazai politikai szervezetek külföldről kaphassanak anyagi támogatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×