eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: InfoRádió/Infostart

Átlépte Budapest határait a harmadik napja dagadó szemétügy

A fővárosban harmadik napja gyűlik a súlyos közegészségügyi kockázatot jelentő lakossági hulladék, mert a Fővárosi Közterület-fenntartó munkásai nem szállítják el, állításuk szerint azért, mert elromlottak az járműveik. Ugyanakkor magasabb fizetésemelést is követelnek. A cég szerint ez sztrájk, a munkavállalók szerint nem az. Budapest vezetése az állami kukaholdingot hibáztatja, de az elhárította magáról a felelősséget. A főváros a katasztrófavédelemhez fordult. Közben Pécsen is sztrájkolni kezdtek a kukások.

Az InfoRádió főmunkatársa csütörtök reggel hívta a Fővárosi Közterület-fenntartó ügyeletét, hogy megérdeklődje, mikor szállítják el a harmadik napja halmozódó szemetet Budapesten, az ügyintézőig azonban már nem jutott el, miután a következő automata üzentet fogadta:

„Tisztelt Ügyfelünk! Budapesten és egyes agglomerációs településeinken a hulladékszállítás munkabeszüntetés miatt szünetel. Ezzel kapcsolatosan kérjük, kövesse figyelemmel a médiában közzétett aktuális információinkat. Ügyintézőink a hulladékelszállítás fennakadásán kívüli ügyekben készséggel állnak a rendelkezésükre.”

Az FKF szerint tehát a kukások sztrájkolnak, de a kukások szerint ez nem igaz. Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnöke az InfoRádió reggeli műsorában azt állította, hogy tényleg fizetésemelést akarnak, de a szemetet azért nem viszik el, mert mind a 360 kukásautó egyszerre meghibásodott.

„A célgépek műszaki állapotával voltak kifogások, ami miatt az autók leadásra kerültek. (…) Ezáltal a dolgozók nem is tudnak jelen pillanatban kivonulni” – fogalmazott.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök reggel fél 5-kor – Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes társaságában – meglátogatta a Budapesti Közművek Zrt. Ecseri úti telephelyén dolgozókat, akiknek 15 százalékos béremelést és bruttó 200 000 forintos egyszeri rezsitámogatást ajánlott fel.

„Hogy többet tudjuk, ahhoz az kellene, hogy például a kormányzat kukaholding törlessze az adósságát, adja vissza azt a 15 milliárdot, amit a budapestiek szemétdíjából elvett. (…)

A szemétszállítás biztosítása a hatályos törvények szerint ma reggeltől a katasztrófavédelem dolga”

– írta a városvezető a Facebook-oldalán.

Erről helyettese, Kiss Ambrus is beszélt az InfoRádióban: „a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve a katasztrófavédelemhez kell fordulnunk. Mi ehhez minden támogatást megadunk számunkra, ha szükséges, akkor a célgépeket is, de nyilván a dolgozók nélkül nem tudjuk ezt a feladatot ellátni.”

A Budapesti Közművek Zrt. vezérigazgatója bevállalt egy reggeli műszakot a munkások helyet, majd azt mondta nekik, hogy nincs pénz a béremelésre. Azt kell érteni, és azt gondolom, hogy ez minden józan és higgadt ember megérti, hogy

adni abból lehet, ami van”

– fogalmazott Mártha Imre hozzátéve, hogy önkormányzati cégként nem vehetnek föl, mert azt a stabilitási törvény tiltja.

A kukaholdingként ismert Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szerint nem igaz, hogy ők a hibásak, mert rendesen fizetnek, sőt, még több pénzt is adnak az FKF-nek, mint a korábbi években. „Visszautasítjuk a fővárosi cég állításait, és kérjük, hogy ne vezesse félre munkavállalóit és a közvéleményt” – olvasható az NHKV közleményében.

Közben a PécsMa arról adott hírt, hogy csütörtök reggel a helyi szemétszállítók sem vették fel a munkát. A baranyai megyeszékhely 80 kukás a szolidaritását fejezte ki a budapesti kollégáikkal, és ők is fizetésemelést követelnek. Azt szeretnék, ha egy rakodó nettó 350 000 forintot keresne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×