eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin
Kidobott karácsonyfát raknak a kukásautóba a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai a VII. kerületi Rózsák terén 2021. január 11-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kiss Ambrus: leállhat szemétszállítás a kukások vadsztrájkja miatt

Bár megkezdték a tárgyalásokat, az FKF-es dolgozók akciói miatt akadozik a szemétszállítás Budapesten. Ha estig nem lesz megállapodás, a főváros a katasztrófavédelemhez fordul a szolgáltatás biztosítása érdekében.

Politikai értelemben sztrájk van a budapestiek hulladékszállításért felelős cégünknél. Van egy csalódás által kiváltott elégedetlenség, amit az elszálló megélhetési és rezsiköltségek okoznak, így az idei 15 százalékos béremelést elvitték a megnövekedett költségek – mondta az InfoRádiónak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

A cég vezetése tárgyal a dolgozókkal és az általuk kijelölt tárgyalódelegációval, de ezeket nem kommentálják, amíg tárgyalás tart. A dolgozók 100 százalékos béremelést kérnek: a havibért 86 százalékkal emelnék, és 13. havi bért kérnének.

Kiss Ambrus szerint a probléma, hogy a 15 százalék béremelésre "sem nagyon volt mozgástér", a további támogatáshoz a kormány kukaholding cége, az NHKV megrendelése kell. A budapesti közművek FKF divíziója ugyanis egy alvállalkozó, és a budapestiek által befizetett személyi díjból érkező ötmilliárd forintot megtartja a kukaholding.

Emiatt fordultak az NHKV-hoz, mert ez a visszatartott összeg lehetne a béremelés fedezete, "de ezenkívül nem látjuk egyelőre, miből lehetne". Hangsúlyozta: a tárgyalás alatt nem szeretné az ügyet kommentálni.

Kiss Ambrus azt mondta,

a 360 autóból 150 nem ment ki.

Ha a hangulat fennmarad, a hulladékszállítás "teljesen leáll", ezért ha nem tudunk megállapodásra jutni, akkor a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve a katasztrófavédelemhez kell fordulni. "Minden támogatást megadunk számukra. Ha szükséges, akkor a célgépeket is, de hát nyilván a dolgozók nélkül nem tudjuk ezt a feladatot ellátni" – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×