INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

szemétszállítás

sztrájk

nhkv

Kidobott karácsonyfát raknak a kukásautóba a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai a VII. kerületi Rózsák terén 2021. január 11-én.

Kiss Ambrus: leállhat szemétszállítás a kukások vadsztrájkja miatt

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Bár megkezdték a tárgyalásokat, az FKF-es dolgozók akciói miatt akadozik a szemétszállítás Budapesten. Ha estig nem lesz megállapodás, a főváros a katasztrófavédelemhez fordul a szolgáltatás biztosítása érdekében.

Politikai értelemben sztrájk van a budapestiek hulladékszállításért felelős cégünknél. Van egy csalódás által kiváltott elégedetlenség, amit az elszálló megélhetési és rezsiköltségek okoznak, így az idei 15 százalékos béremelést elvitték a megnövekedett költségek – mondta az InfoRádiónak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

A cég vezetése tárgyal a dolgozókkal és az általuk kijelölt tárgyalódelegációval, de ezeket nem kommentálják, amíg tárgyalás tart. A dolgozók 100 százalékos béremelést kérnek: a havibért 86 százalékkal emelnék, és 13. havi bért kérnének.

Kiss Ambrus szerint a probléma, hogy a 15 százalék béremelésre "sem nagyon volt mozgástér", a további támogatáshoz a kormány kukaholding cége, az NHKV megrendelése kell. A budapesti közművek FKF divíziója ugyanis egy alvállalkozó, és a budapestiek által befizetett személyi díjból érkező ötmilliárd forintot megtartja a kukaholding.

Emiatt fordultak az NHKV-hoz, mert ez a visszatartott összeg lehetne a béremelés fedezete, "de ezenkívül nem látjuk egyelőre, miből lehetne". Hangsúlyozta: a tárgyalás alatt nem szeretné az ügyet kommentálni.

Kiss Ambrus azt mondta,

a 360 autóból 150 nem ment ki.

Ha a hangulat fennmarad, a hulladékszállítás "teljesen leáll", ezért ha nem tudunk megállapodásra jutni, akkor a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve a katasztrófavédelemhez kell fordulni. "Minden támogatást megadunk számukra. Ha szükséges, akkor a célgépeket is, de hát nyilván a dolgozók nélkül nem tudjuk ezt a feladatot ellátni" – mondta.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Kiss Ambrus: leállhat szemétszállítás a kukások vadsztrájkja miatt
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018