eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Budapest desszertje 2022 cukrászverseny győztese, a Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye az eredményhirdetésen a budapesti Szamos Caféban 2022. szeptember 27-én. A linzer lapra helyezett giandujás-almás édesség először most hétvégén a Szent István-bazilika előtt rendezett Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Édes Napok: lélekgyógyító hétvégi kóstoló a Bazilika előtt

Egy XVI. kerületi cukrászda Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. A Bazilika előtt péntektől vasárnapig az Édes Napokon mutatkoznak be az ország legjobb cukrászdái.

"Öt évvel ezelőtt, amikor létrehoztuk a Budapest desszertjét, semmi más nem motivált bennünket, mint hogy próbáljunk egy olyan közönségkedvenc desszertet létrehozni, amely a széles tömegek ízlésével is megegyező" – mondta az InfoRádióban Rebrus Csaba, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség elnöke.

A szövetség elkötelezett célja, hogy ne kopjanak ki az éttermek kínálatából a magyar édességek, és ne csak tiramisut és külföldi édességeket lehessen az étlapon találni. A kínálatból már eltűnt a gesztenyepüré, a madártej, és sok esetben a somlói galuska is. "Mi abban hiszünk, ha van egy jó verseny, találunk egy olyan süteményt, ami akkora közönségkedvenc lesz, mint régen a somlói galuska volt" – jelentette ki.

Szerinte ezeknek az elvárásoknak megfelel az idei Budapest desszertje-győztes, és mind az öt sütemény óriási közönségkedvenc lett. A versenyeken az előző év győztese mindig megnevez két összetevőt: ezúttal mogyorót és almát kellett felhasználni a süteményhez. A monodesszertnek lehetőség szerint rendkívül ízletesnek, kézből is fogyaszthatónak kell lennie, hogy egy fesztiválon is könnyen lehessen vágni.

Idén a XVI. kerületben lévő Veranda Cukiműhely lett a győztes. Rebrus Csaba megjegyezte: korábban nem ismerte a helyet, de olyan lenyűgöző alkotást hozott, amely nagy presztízsű cukrászdákat tudott megelőzni.

"A süteményben az alma és a mogyoró dominál, de a kellemes kávés, narancsos, tejcsokoládés ízvilág ezt teljesen megbolondítja. Az egészből

egy krémes, selymes, tartalmas, nagyon különleges sütemény született idén"

– fogalmazott Rebrus Csaba.

A desszertet a hétvégi Édes Napok látogatói kóstolhatják meg. A szervezők tizenkét éve arra törekednek, hogy az Édes Napok nemcsak Budapest, hanem Európa legrangosabb csokoládés édességfesztiválja is legyen. A fővárosok közül sem Prágának, sem Londonnak, sem Párizsnak, de Rómának sincsen hasonló tematikájú rendezvénye.

A szövetség elnöke elmondta, Budapestiebből a szempontból unikális és "mindenkinek ezer baja van". Nemcsak rezsiszámlák, a háború, vagy a Covid utáni élethelyzet miatt van "borzasztó nagy szükség arra, hogy ezek a boldogsághormonnak működjenek". A klasszikus családi rendezvényen délelőtt, délután, és az esti órákban is várják a családokat.

Rebrus Csaba szerint szükség van arra, hogy "Magyarország legszebb terén zajló fesztiválon olyan élményekkel gazdagodjunk, ami kicsit az esős, szürke, félelmekkel teli világunkból kizökkent minket".

Az esemény részletes programja itt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×